Lok
Lak е вкусно, лесно за приготвяне ястие, което може да се сервира за закуска,
обяд или вечеря. Beef Lok Lak е говеждо пържено месо, върху подложка от лук,
краставици, домати и маруля, поднесено с ориз и пържено яйце. За да стане
още по-вкусно, камбоджанците потапят говеждото в сос от черен пипер, сол и сок
от лайм. Винаги се яде с този сос. Първоначално ястието е част от
виетнамската кухня, където се нарича „Bò lúc lắc“, Bò означава
„говеждо“, а lúc lắc означава „разбъркване“ или
„разклащане“. Произхожда от влиянието на китайската и френската кухня през
периода на Индокитайска колонизация, когато Виетнам е бил под властта на Китай
почти хилядолетие. Някои историци казват, че след това е бил донесен в
Камбоджа, за да угоди на Баранги (френските чужденци). Те са били известни като
хора, които обичат да ядат говеждо и салата, и двете храни, които не са били
популярни сред виетнамците или камбоджанците. За да му се придаде азиатска
нотка, били добавени соев сос и сос от стриди. Има разделение относно
използването на доматен сос. Рецептата за автентичното камбоджанско
говеждо лок лак го няма, но в много ресторанти го добавят, за да увеличат вкуса
и сладостта. Освен това виетнамските бежанци донесоха ястието в Америка,
където кетчупът се добавя към много ястия. Това може да е причината много
ресторанти за чужденци да предлагат тази версия. Също така пърженото яйце
може да бъде модерно допълнение, както и замяната на ориза с пържени картофи
(често наричани Beef Lol Lak Barang).
Продукти: 350
г крехко телешко месо, 1 ч.л. рибен сос, 3 с.л. соев сос, 1 с.л. сос от
стриди, 1 с.л. кафява /палмова/ захар, 2 големи скилидки чесън, 1 ч.л. смлян
черен пипер, 2 с.л. вода, 1 с.л. доматен сос – по желание.
Растително масло за пържене – 50 мл, дългозърнест ориз за
сервиране, 2 яйца по желание.
Сос
Лок Лак за потапяне – Сока на 2 лайма, 1 с.л. смлян черен пипер,
1 ч.л. сол, 1/3 ч.л. рибен сос, 2 с.л. кафява захар, 1 скилидка чесън, 2 с.л.
вода.
Гарнитура – 1
обелена и нарязана краставица, 2 домата, ½ глава лук, няколко листа зелена
салата.
Начин
на приготвяне:
В голяма купа смесете тънко
нарязаното месо – 3 мм със соев сос, сос от стриди, захар, рибен сос, вода, смления
черен пипер и пресован чесън. Също и доматеният сос, ако желаете да ползвате.
Мариновайте поне един
час.
Сварете през това време ориза.
Направете соса за потапяне, смесете съставките в малка
купа и оставете настрана.
Украсете две чинии с нарязани домати, краставица и лук, поставени
върху листа от зелена салата.
Загрейте олио в тиган уок на силен огън и запържете
говеждото месо по две минути от всяка страна. После налейте останалия сос от
мариноването и бъркайте още две минути.
Готовото месо разпределете между двете чинии.
Изпържете две яйца.
Сервирайте с ориз и соса за потапяне.
Добър
апетит!
В
зависимост от големината на тигана можете да изпържите месото на два пъти. Като
накрая връщате всичкото в тигана наливате останалия сос от мариноването и
разбърквате. Ако не ви е останал сос, просто добавете две супени лъжици вода.
Изберете месото от младо животно, да е крехко. Сервирайте веднага.
Няма коментари:
Публикуване на коментар