вторник, 13 февруари 2024 г.

Тайландска супа с пилешко месо и гъби

 


Бързо, лесно и много вкусно.

Продукти: 500 г пилешки бутчета,  1 морков, 1 глава лук, 1 дебел резен от глава целина, 1 червена чушка, 300 г гъби еноки /малки печурки/, 4 скилидки чесън, 3-4 листа от кафир лайм, 4 г лимонова трева, парче корен от джинджифил – 4 см, корен от куркума- 3 см, 2 супени лъжици паста от тамаринд, 1 супена лъжица рибен сос, 1 супена лъжица соев сос, 350 мл кокосово мляко, 1 супена лъжица пресен кориандър, сол и лют пипер на вкус, 800 мл вода.

Ориз за сервиране. Черен пипер.

Начин на приготвяне: Сварете пилешките бутчета със зрънца черен пипер в подсолена вода. Бульона прецедете и отделете 600 мл . Бутчетата обезкостете и нарежете на малки кубчета по 2 см.            Сложете нарязаните зеленчуци в бульона. Добавете кокосово мляко, рибен сос, паста от тамаринд. Сварете ги. Когато зеленчуците са готови, добавете обезкостеното месо и гъбите. Ако са печурки ги нарежете и запържете в 1 с.л. олио. Варете още 3 минути.

Сварете ориза отделно. Сервирайте супата с ориз и поръсена с лют пипер.

Добър апетит! 

паста от тамаринд

 

Вместо кориандър можете да използвате магданоз. Лютото и сладко-киселата паста можете да регулирате според вашия вкус.


гъби еноки


Няма коментари:

Публикуване на коментар