сряда, 26 април 2023 г.

Кастилска супа /sopa castellana/

 


Чеснова супа или кастилска супа е скромно ястие, което използва добре стария хляб. Това е част от палитрата на популярната испанска кухня. Може да се хапва на Великден, на Коледа или като обяд на фермерите.

Основните съставки на тази традиционна супа са: стар хляб, чесън, сладък или лют червен пипер и вода. Но за да бъде кастилската супа по-вкусна и засищаща, вече е част от традицията да се добавят кубчета шунка и яйце, които се слагат в последния момент. Нашето време е наложило някои промени от традицията. В супата е заменена водата с пилешки бульон и не се слага сол, защото шунката и бульонът вече правят тази супа достатъчно вкусна. Да предложа моят вариант на тази класическа супа за испанската кухня.

Продукти за 4 души: 50 мл зехтин, 8 скилидки чесън, 150 г шунка /Хамон и Чорисо/, 150 г сух хляб, 1 ч. л. сладък червен пипер, 500 мл пилешки бульон и 150 мл вода, 2-3 щипки смлян кимион, 4 яйца.

Начин на приготвяне: В тенджера загрявате на умерен огън 50 мл  зехтин. Обелете и нарежете 8 скилидки чесън на дебели филийки и ги запържете на тих огън 20 секунди. После прибавете 150 г шунка нарязана на малки кубчета.

Отделно нарежете твърдия хляб на малки парчета по 5-6 см . Когато чесънът и шунката леко покафенеят, добавете хляба и го запържете.

Посипете 1 чаена лъжичка сладък червен пипер (ако обичате лютиво, може да го замените с лют) и разбъркайте с останалите съставки, като внимавате да не загори, защото ще горчи супата. Налейте горещи 500 мл пилешки бульон и 150 мл вода. Намалете огъня на слаб и оставете супата да къкри още 10 минути.

Накрая счупвате 4 яйца (по едно на порция), захлупвате тенджерата да се варят още 5 минути. В този момент можете да оставите яйцата цели или разбъркате, така че да се разпределят в супата.

Сервирате чесновата супа веднага, много гореща, за да й се насладите максимално, поръсена с малко смлян кимион.

Добър апетит!

Това е оригиналната рецепта. Аз направих някои промени след обясненията на готвача на едно заведение в малкото испанско селце Grazalema сгушено в планините на Андалусия. 


В супата която опитах в селския tapas  яйцето беше сварено. А хлябът намаслен със зехтин. Там имаше парчета Хамон и Чорисо, козе сирене. Беше леко подлютена. Той ми обясни, че не всички клиенти /туристи/ обичат хляба в супата да стои като попара. Затова го добавял накрая със свареното яйце. Аз като запържих леко пресния чесън, добавих нарязани на ситно Хамон и Чорисо, няколко щипки лют пипер. Разбърквах още 2 минути на умерен огън. После налях водата и бульона и варих 10 минути. Отделно поширах яйцата по 6 минути във вряща вода. Сложих по едно на порция и препечения на сух тиган хляб намазан с малко зехтин. Добавих няколко листа мента. Получи се мммммм…………

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар