Чеснова
супа или кастилска супа е скромно
ястие, което използва добре стария хляб. Това е част от палитрата на популярната испанска кухня. Може да се хапва на Великден, на
Коледа или като обяд на фермерите.
Основните
съставки на тази традиционна супа са: стар хляб, чесън, сладък или лют червен
пипер и вода. Но за да бъде кастилската супа по-вкусна и засищаща, вече е
част от традицията да се добавят кубчета шунка и яйце, които се слагат в
последния момент. Нашето време е наложило някои промени от традицията. В
супата е заменена водата с пилешки бульон и не се слага сол, защото шунката и
бульонът вече правят тази супа достатъчно вкусна. Да предложа моят вариант
на тази класическа супа за испанската кухня.
Продукти за 4 души: 50 мл зехтин, 8 скилидки чесън, 150 г
шунка /Хамон и Чорисо/, 150 г сух хляб, 1 ч. л. сладък червен пипер, 500 мл
пилешки бульон и 150 мл вода, 2-3 щипки смлян кимион, 4 яйца.
Начин
на приготвяне: В тенджера загрявате на умерен огън 50 мл зехтин. Обелете и нарежете 8 скилидки чесън на
дебели филийки и ги запържете на тих огън 20 секунди. После прибавете 150 г
шунка нарязана на малки кубчета.
Отделно нарежете твърдия
хляб на малки парчета по 5-6 см . Когато чесънът и шунката леко покафенеят,
добавете хляба и го запържете.
Посипете 1 чаена лъжичка сладък червен пипер (ако обичате
лютиво, може да го замените с лют) и разбъркайте с останалите съставки, като
внимавате да не загори, защото ще горчи супата. Налейте горещи 500 мл пилешки
бульон и 150 мл вода. Намалете огъня на слаб и оставете супата да къкри още 10 минути.
Накрая счупвате 4 яйца (по едно на порция), захлупвате тенджерата
да се варят още 5 минути. В този момент можете да оставите яйцата цели или разбъркате,
така че да се разпределят в супата.
Сервирате чесновата супа веднага, много гореща, за да й
се насладите максимално, поръсена с малко смлян кимион.
Добър
апетит!
Това е оригиналната рецепта. Аз направих някои промени след обясненията на готвача на едно заведение в малкото испанско селце Grazalema сгушено в планините на Андалусия.
В супата която опитах в
селския tapas яйцето беше
сварено. А хлябът намаслен със зехтин. Там имаше парчета
Хамон и Чорисо, козе сирене. Беше леко подлютена. Той ми обясни, че не всички
клиенти /туристи/ обичат хляба в супата да стои като попара. Затова го добавял накрая със свареното яйце. Аз като запържих леко пресния чесън, добавих
нарязани на ситно Хамон и Чорисо, няколко щипки лют пипер. Разбърквах още 2
минути на умерен огън.
Няма коментари:
Публикуване на коментар