Класика,
която никога не се проваля и допуска множество версии. Най-важното е да знаете
как се правят бърканите яйца, за да имате точно това, а не натрошен омлет.
Аспержите
осигуряват големи количества витамини, като B1, B2, B6, A, C и E. В допълнение
към почистващите и антиоксидантни качества, те са с високо съдържание на фибри
и минерали като калий, калций и магнезий. Поради ниското си съдържание на
натрий, аспержите се препоръчват и при хипертония или задържане на течности.
Освен това, поради ниското си съдържание на калории, те са спечелили място в
списъка с храни, подходящи за диети за отслабване.
Продукти: 12
броя средно големи аспержи, 6 големи яйца ХL, 150 г хамон /бекон/, 6 средно големи
гъби /печурки/, 1 голям стрък пресен лук, 1 стрък чесън, 60 мл зехтин за
готвене, около 1 ч.л. сол или на вкус.
2-3 щипки смлян черен пипер по желание.
Вода и сол за варенето на аспержите. Пресен магданоз за
поръсване.
Начин
на приготвяне: Сварете почистените и обелени аспержи в
подсолена вода за около 10 - 12 минути. Времето за готвене ще зависи от
дебелината на аспержите. Отцедете ги и ги нарежете на пръчици.
Нарежете пресния лук, чесъна и гъбите. Сложете всичко в
тиган със сгорещен 60 мл зехтин за готвене. Пържете 2-3 минути. Нарежете бекона
на много малки кубчета и ги добавете в тигана. Прибавете сварените и нарязани аспержи.
Бъркайте с дървена лъжица около 4-5 минути. Чукнете яйцата отгоре и разбъркайте
всичко добре. За да е сочно ястието не бива да се държи много на огъня –
колкото да стегнат яйцата. Посолете.
Поднесете бърканите яйца с аспержи в чиния и отгоре
добавете наситнен магданоз.
Добър
апетит!
Това си правя понякога и много обичам.
ОтговорИзтриванеИ аз!
Изтриване