вторник, 25 април 2023 г.

Бъркани яйца със зелени аспержи

 


Класика, която никога не се проваля и допуска множество версии. Най-важното е да знаете как се правят бърканите яйца, за да имате точно това, а не натрошен омлет. 

Аспержите осигуряват големи количества витамини, като B1, B2, B6, A, C и E. В допълнение към почистващите и антиоксидантни качества, те са с високо съдържание на фибри и минерали като калий, калций и магнезий. Поради ниското си съдържание на натрий, аспержите се препоръчват и при хипертония или задържане на течности. Освен това, поради ниското си съдържание на калории, те са спечелили място в списъка с храни, подходящи за диети за отслабване.

Продукти: 12 броя средно големи аспержи, 6 големи яйца ХL, 150 г хамон /бекон/, 6 средно големи гъби /печурки/, 1 голям стрък пресен лук, 1 стрък чесън, 60 мл зехтин за готвене, около 1 ч.л. сол или на вкус.

2-3 щипки смлян черен пипер по желание.

Вода и сол за варенето на аспержите. Пресен магданоз за поръсване.

Начин на приготвяне: Сварете почистените и обелени аспержи в подсолена вода за около 10 - 12 минути. Времето за готвене ще зависи от дебелината на аспержите. Отцедете ги и ги нарежете на пръчици.

Нарежете пресния лук, чесъна и гъбите. Сложете всичко в тиган със сгорещен 60 мл зехтин за готвене. Пържете 2-3 минути. Нарежете бекона на много малки кубчета и ги добавете в тигана. Прибавете сварените и нарязани аспержи. Бъркайте с дървена лъжица около 4-5 минути. Чукнете яйцата отгоре и разбъркайте всичко добре. За да е сочно ястието не бива да се държи много на огъня – колкото да стегнат яйцата. Посолете.

Поднесете бърканите яйца с аспержи в чиния и отгоре добавете наситнен магданоз.

Добър апетит! 

2 коментара: