неделя, 30 април 2023 г.

Зелени аспержи с гъби на тиган

 


Най-доброто време от годината да се насладите на пресни аспержи е пролетта, тъй като това е една от сезонните храни и е много лесно да се намери в супермаркетите. Когато е в сезон, ние се наслаждаваме на всичките им свойства и  вкус. Аспержите почти нямат калории, но съдържат голямо количество фибри, което ги прави идеална храна за нискокалорични диети. Има няколко начина за приготвяне на ястия с аспержи: печени, сотирани, самостоятелно или в гарнитура.

Гъбите са вкусни, евтини и здравословни, имат много характерен вкус, който идеално придружава много ястия. В това ястие гъбите са основни продукти заедно с аспержите, на които придават характерния си аромат.  Гъбите също са нискокалорични и имат много фибри, освен това имат висок засищащ капацитет, поради което са много подходящи и за нискокалорични диети.   

Това е идеалното ястие за онези дни, когато бързате или мързелувате, тъй като се приготвя невероятно бързо, също, ако искате да се грижите за себе си и да се храните здравословно.

Продукти: 1 връзка аспержи – 450 г,  гъби печурки - 250 г, пресен чесън – 1 голям стрък, 50 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус

Пармезан на люспи и накълцан пресен магданоз за поръсване по желание.

Начин на приготвяне: Почистете аспержите и гъбите. Измийте и подсушете. Аспержите нарежете на парчета по 5 см, а гъбите на полумесеци. Чесънът наситнете.

В дълбок тиган загрейте на силен огън зехтина. Запържете чесъна за 20 секунди, после прибавете нарязаните гъби и пържете още около 5 минути. Накрая сложете аспержите и пържете още от 3 до 5 минути, в зависимост как ги предпочитате. Да бъдат хрупкави или по мекички. Преди да свалите от огъня посолете и поръсете със смлян черен пипер на вкус. Поднесете поръсени с пармезан и накълцан пресен магданоз.

Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар