За
любителите на турска кухня ви представяме популярната разядка от Черноморието.
Наричат я „Мухлама”. Може да я срещнете и като „куймак”. Представлява е проста
царевична каша или качамак с много масло и кашкавал. Популярността ѝ минава
границите и се предлага в Грузия, Армения и Абхазия.
В
случай че още не сте яли Мухлама, да знаете, че сте пропуснали още едно
изкушение. Тя е толкова проста за приготвяне и в същото време уникално вкусно
Мухлама
се прави в специални тигани с две дръжки по краищата. Сервират се на масата с
тях. По всяка вероятност нямате подобно нещо у дома, но това не пречи. Можете
да готвите и в обикновена тенджера от неръждаема стомана и дебело дъно.
Продукти: 125 г краве
масло, 4 супени лъжици царевично брашно /грис/ с връх, 450 мл гореща вода, 280 г кашкавал, 2-3 щипки
сол или на вкус
Смлян лют червен пипер или канела за поръсване.
Начин на приготвяне: На умерена
температура кравето масло в дълбок тиган с дебело дъно. Добавяме
брашното и бъркаме докато се получи хомогенна смес.
След това добавяме постепенно водата. Първо изливаме 250
мл вода и разбъркваме. Поръсваме със сол и доливаме постепенно останалата вода.
Намаляваме на слаб огън.
Бъркаме докато сместа стане на каша. Накрая добавяме
кашкавала /настърган или нарязан на дребни кубчета/, като не бъркаме повече, а
оставяме той да се размекне. След като кашкавалът се размекне може да
разбъркаме около 1 минута, за да се смеси всичко. Готово!
Поднесете Мухламата топла или студена. Неустоимо вкусна е
и в двата варианта. Докато е топла се точи на конци.
По желание може да се поръси с канела или лют червен
пипер. Аз лично добавих за себе си и пържен лук.
За предпочитане е да се ползва турски кашкавал, който е на конци. Ястието се получава добре и с всеки качествен кашкавал.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар