Китайската
кухня е широко понятие, което съчетава различните регионални кухни на тази
страна. Всяка провинция има свои собствени специални кулинарни традиции и
ястия. Това се дължи на факта, че поради голямата площ на Китай, климатът и
географското местоположение на различните региони са много различни един от
друг. И по тази причина във всеки регион готвенето се развива според собствения
си уникален начин.
Традиционният
състав на пилето gongbao включва съчуански пипер. Именно той придава на ястието
специален и несравним аромат. Не е нито люто, нито пикантно, а с лек привкус от
зърната пипер.
Историята
на създаването на пилето gongbao има няколко версии, но китайският сановник Дин
Баожен се появява във всички тях. Живял през 19 век и бил губернатор на Съчуан,
а в двора на императора заемал длъжността gongbao – възпитател на наследника.
Според
най-разпространената версия Дин Баожен, като известен кулинар, често готвел сам
и обичал да угощава гостите си. Сочното пилешко филе, пържено в пикантен сос, е
било неговото характерно ястие приготвено по специфичен начин.
Според
друга версия Дин Баожен често си поръчвал пикантно пиле в малка закусвалня,
поради което то било кръстено на неговата длъжност.
Както
и да е, това ястие заема своето достойно място в кухнята на Съчуан и бързо става
популярно не само в цял Китай, но и се разпространява по света.
Интересното
е, че в западните страни, особено в САЩ, пилето gongbao спечели сърцата на
гастрономите без тази важна съставка. Факт е, че от 1968 г. до 2005 г.
сечуанският пипер е забранен за внос в Съединените щати. Властите се страхували,
че с тази подправка може да бъде внесена бактерия, която да зарази цитрусовите
дървета с болестта. Ето защо в Америка пилето гонгбао се приготвя с люти чушки.
За
много азиатски ястия бързото пържене на много силен огън е важно. Пилето
Gongbao се приготвя по този начин. Следователно всички съставки трябва да бъдат
нарязани и подготвени предварително.
В
Китай уокът е изобретен за такова бързо пържене и е идеален за готвене на
китайски ястия, включително пиле gongbao.
Ако
нямате такъв съд, можете да използвате всеки тиган с дебели стени. И не
забравяйте да следите времето, тогава зеленчуците ще останат хрупкави, а пилето
няма да е жилаво и сухо.
Най-добре
е да използвате месото от пилешки бутчета без кожа и кости за това ястие,
защото те са по-сочни от гърдите. Оригиналната рецепта за пиле gongbao съдържа
оризово вино shaoxing, но вместо това аз добавих оризов оцет.
Количеството
лют червен пипер може да се регулира в зависимост от това колко пикантно искате
да е ястието. Фъстъците могат да бъдат заменени с кашу.
Целината
е по избор, можете да я замените с други зеленчуци по ваш избор или изобщо да
не добавяте.
Продукти: 600 г пилешко месо от бутчета, 2 броя средни
сладки червени чушки, 2 малки стръка целина или 1 по голямо парче целина глава,
2 броя люти чушлета и 1 с.л. равна Сечуански пипер, 80 г обелени фъстъци /кашу/, 2
големи скилидки чесън, 2 стръка пресен лук, 3 с.л. светъл соев сос, 1 с.л. оризово вино /оризов
оцет/, 1 с.л. сусамово масло, 1 парче пресен джинджифил – 2 см дълго, 2 с.л. с
връх царевично нишесте, 1 с.л. кафява захар, 2 с.л. вода
растително масло - за пържене
Начин
на приготвяне:
Пилешкото филе нарязвате на малки парчета /кубчета 2х2 см/.
Слагате в купа, после заливате с 2 с.л. соев сос и оризово вино /оцет/.
Добавете царевично нишесте и разбъркайте. Покривате със стреч фолио и сложете в
хладилника да се маринова за 60 минути.
През това време в отделна купа пригответе соса за
пържене. Смесете 1 с.л. соев сос, кафява захар, сусамовото масло и водата. Разбъркайте
Нарежете целината и сладките чушки на малки филийки.
Чесънът и джинджифилът нарежете на ситно. Разрежете лютите чушлета наполовина,
отстранете семките и нарежете на малки парченца. Почистете ги и нарежете на ситно.
Смелете сечуанския пипер в хаванче.
Извадете маринованите парчета пиле. Запържете ги на силен
огън на малки порции в растително масло – 90 сек. Веднага щом се появи коричка,
поставете парчетата в чиния, захлупете и започнете да пържите следващата
партида.
Когато запържите цялото количество месо, добавете нарязаните
на ситно чесън, лук и джинджифил в същия тиган. Запържете малко и сложете лютите
чушлета заедно със сечуанския пипер. След минута добавете чушките, целината и
фъстъците.
След три минути върнете всички парчета месо в тигана и
полейте със соса. Запържете още 2 минути и отстранете от огъня.
Сервирайте със сварен ориз.
Бързо и лесно.
Добър
апетит!
П.П.
Аз лично добавих и 1 малък морков към зеленчуците. Ако чушлетата са много люти,
сложете само едно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар