неделя, 27 ноември 2022 г.

Пиле "Гун Бао"

 


Китайската кухня е широко понятие, което съчетава различните регионални кухни на тази страна. Всяка провинция има свои собствени специални кулинарни традиции и ястия. Това се дължи на факта, че поради голямата площ на Китай, климатът и географското местоположение на различните региони са много различни един от друг. И по тази причина във всеки регион готвенето се развива според собствения си уникален начин.

Традиционният състав на пилето gongbao включва съчуански пипер. Именно той придава на ястието специален и несравним аромат. Не е нито люто, нито пикантно, а с лек привкус от зърната пипер.

Историята на създаването на пилето gongbao има няколко версии, но китайският сановник Дин Баожен се появява във всички тях. Живял през 19 век и бил губернатор на Съчуан, а в двора на императора заемал длъжността gongbao – възпитател на наследника.

Според най-разпространената версия Дин Баожен, като известен кулинар, често готвел сам и обичал да угощава гостите си. Сочното пилешко филе, пържено в пикантен сос, е било неговото характерно ястие приготвено по специфичен начин.

Според друга версия Дин Баожен често си поръчвал пикантно пиле в малка закусвалня, поради което то било кръстено на неговата длъжност.

Както и да е, това ястие заема своето достойно място в кухнята на Съчуан и бързо става популярно не само в цял Китай, но и се разпространява по света.

Интересното е, че в западните страни, особено в САЩ, пилето gongbao спечели сърцата на гастрономите без тази важна съставка. Факт е, че от 1968 г. до 2005 г. сечуанският пипер е забранен за внос в Съединените щати. Властите се страхували, че с тази подправка може да бъде внесена бактерия, която да зарази цитрусовите дървета с болестта. Ето защо в Америка пилето гонгбао се приготвя с люти чушки.

За много азиатски ястия бързото пържене на много силен огън е важно. Пилето Gongbao се приготвя по този начин. Следователно всички съставки трябва да бъдат нарязани и подготвени предварително.

В Китай уокът е изобретен за такова бързо пържене и е идеален за готвене на китайски ястия, включително пиле gongbao.

Ако нямате такъв съд, можете да използвате всеки тиган с дебели стени. И не забравяйте да следите времето, тогава зеленчуците ще останат хрупкави, а пилето няма да е жилаво и сухо.

Най-добре е да използвате месото от пилешки бутчета без кожа и кости за това ястие, защото те са по-сочни от гърдите. Оригиналната рецепта за пиле gongbao съдържа оризово вино shaoxing, но вместо това аз добавих оризов оцет.

Количеството лют червен пипер може да се регулира в зависимост от това колко пикантно искате да е ястието. Фъстъците могат да бъдат заменени с кашу.

Целината е по избор, можете да я замените с други зеленчуци по ваш избор или изобщо да не добавяте.

Продукти:  600 г пилешко месо от бутчета, 2 броя средни сладки червени чушки, 2 малки стръка целина или 1 по голямо парче целина глава, 2 броя люти чушлета и 1 с.л. равна Сечуански пипер, 80 г обелени фъстъци /кашу/, 2 големи скилидки чесън, 2 стръка пресен лук, 3 с.л.  светъл соев сос, 1 с.л. оризово вино /оризов оцет/, 1 с.л. сусамово масло, 1 парче пресен джинджифил – 2 см дълго, 2 с.л. с връх царевично нишесте, 1 с.л. кафява захар, 2 с.л. вода

растително масло - за пържене

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе нарязвате на малки парчета /кубчета 2х2 см/. Слагате в купа, после заливате с 2 с.л. соев сос и оризово вино /оцет/. Добавете царевично нишесте и разбъркайте. Покривате със стреч фолио и сложете в хладилника да се маринова за 60 минути.

През това време в отделна купа пригответе соса за пържене. Смесете 1 с.л. л. соев сос, кафява захар, сусамовото масло и водата. Разбъркайте

Нарежете целината и сладките чушки на малки филийки. Чесънът и джинджифилът нарежете на ситно. Разрежете лютите чушлета наполовина, отстранете семките и нарежете на малки парченца. Почистете ги и нарежете на ситно. Смелете сечуанския пипер в хаванче.

Извадете маринованите парчета пиле. Запържете ги на силен огън на малки порции в растително масло – 90 сек. Веднага щом се появи коричка, поставете парчетата в чиния, захлупете и започнете да пържите следващата партида.

Когато запържите цялото количество месо, добавете нарязаните на ситно чесън, лук и джинджифил в същия тиган. Запържете малко и сложете лютите чушлета заедно със сечуанския пипер. След минута добавете чушките, целината и фъстъците.

След три минути върнете всички парчета месо в тигана и полейте със соса. Запържете още 2 минути и отстранете от огъня.

Сервирайте със сварен ориз.

Бързо и лесно.

Добър апетит!

 

П.П. Аз лично добавих и 1 малък морков към зеленчуците. Ако чушлетата са много люти, сложете само едно.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар