вторник, 15 ноември 2022 г.

Крем с карамелизирана захар – 2

 


Рецептата е от книгата на Добрина Венкова – „Соленки, сладкиши, кремове“ с леки изменения от мен в количествата. Получи се пухкав, ароматен и много вкусен крем.

Продукти: 4 броя яйца L, 180 г захар, 550 мл прясно мляко, 40 г брашно, 100 мл вода, 2 броя ванилия пакетчета по 0,2 г .

50 г орехи и 35 г сини боровинки за поръсване при поднасяне.

Начин на приготвяне: На умерен огън в тенджера с дебело дъно карамелизираме 100 г захар с 60 мл вода. Като стане готов карамела /стане тъмен/, отнемаме от огъна, изливаме при постоянно бъркане 40 мл топла вода и сместа от 4 разбити жълтъка, 550 мл затоплено мляко, ванилиите и 40 г брашно. Връщаме обратно на умерен огън и бъркаме докато се сгъсти. След това оставяме да поизстине сместа – като потопите пръст да усещате лека топлина. Прибавяме разбитите на твърд сняг 4 белтъка с 80 г захар. Бъркаме с дървена лъжица до еднородна смес. Разпределяме в чаши и украсяваме отгоре със счукани орехи и сини боровинки.

При желание  орехите и боровинките можете да разбъркате с изстиналия крем.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар