събота, 5 март 2022 г.

Пържена царевица с тиквички

 


Продукти: 3 ч.ч. зърна от сладка царевица, 2 ч.ч. обелени и ситно нарязани зелени тиквички, 3 и ½ с.л. растително масло, 1 средна глава червен лук, 1 малка зелена люта чушка, почистена от дръжката и семето,  2-3 скилидки чесън, ¼ ч.ч. нарязан пресен магданоз или босилек, 3 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. сол.

Настърган пармезан за поръсване.

Начин за приготвяне:

Загрейте на силен огън в тиган /30 см диаметър/ с дебело дъно /чугунен/  2 с.л. растително масло. Когато започне да се вдига лек пушек сипете царевицата. Разбъркайте и оставете 2 мин. да се пържи без да размесвате. Когато започне да почернява, разбъркайте и оставете от другата страна да почернее леко. Отнема 2-3 мин. След това продължете постоянно да разбърквате още около 5 мин. Добавете нарязаните лук и люта чушка. Пържете около 60 сек., след това сложете пресования чесън. Разбъркайте, държите още около 60 сек на огъня. Отнемете и изсипете в топлоустойчив съд. Почистете внимателно тигана. Сложете отново на силен огън с останалата растителна мазнина. Като започне да се появява дим сипете тиквичките. Оставете ги 2 мин. да се запържат без да бъркате. След това обърнете и изпържете 2 мин. от другата страна. Разбъркайте с дървена лъжица и оставете още 2 мин. на огъня. Отнемете и сипете при царевицата. Сложете зехтина, лимоновия сок, магданоза, черния пипер и солта. Разбъркайте внимателно. Поръсете с настърган пармезан и поднесете веднага.

Добър апетит!

1 коментар:

  1. Прекрасно, бързо и много лесно за приготвяне .
    Лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване