неделя, 6 март 2022 г.

Брюкселско зеле с бекон на тиган

 


 

Продукти: 900 г брюкселско зеле, 220 г пушен бекон, 5 с.л. растително масло, 2 броя стебла целина /селъри/, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, 1 ч.л. сол /на вкус/, 2 с.л. бяло вино, 80 мл вряща вода.

Начин на приготвяне: Нарежете бекона на ивици с дължина 1,5 см и дебелина 6 мм . Загрейте на силен огън 2 с.л. растителна мазнина в тиган с дебело дъно и незалепващо покритие. Сложете бекона, намалете огъня на умерен и пържете 8 мин. до покафеняване. По време на пърженето слагайте периодично 2 с.л. бяло вино. Една по една. Накрая извадете бекона, добавете 1 с.л. олио и запържете за 4-5 мин нарязаната на ситно целина. Извадете я и влейте врящата вода. Отнемете от огъня щом кипне.

Отрежете основата на малките брюкселски зелки. Обелете горните листи /външния слой/ и разрежете на две по средата, по дължина. Сложете ги в купа и залейте с течността с която са пържени бекона и целината. Омесете добре и оцедете. Течността запазете.

Тиган / 30 см / с дебело дъно и незалепващо покритие  сложете на силен огън. Намажете дъното с 1 с.л. мазнина и 1 с.л. от оцедената течност. Като започне да се отделя лек пушек сложете половината парчета зеле с разрязаната част надолу. Пържете 4 мин., до силно покафеняване, след това обърнете и още 4 мин. от другата страна. Поръсете с черен пипер и сол. Прехвърлете при бекона.

Повторете същата процедура с втората половина от брюкселското зеле. Зелето трябва да се пържи само в един ред. Не едно върху друго.

Накрая смесете всичко и сервирайте топло.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар