четвъртък, 17 март 2022 г.

Хрупкави картофи на фурна

 


Продукти: 1 кг картофи, 60 мл растително масло /олио, зехтин/, 1 с.л. подправка за картофи, 1 и ½ ч.л. сол,

Растително масло за намазване, пресен чесън и копър за поръсване, вода за варене.

Начин за приготвяне: Обелете картофите и ги измийте. Нарежете ги на полумесеци с дебелина 1 – 1,2 см . Варете ги в подсолена вода 10 мин. на умерена температура след завиране на водата. Извадете и оцедете. Залейте с растително масло и добавете подправката за картофи. Омесете и подредете в един ред в тава застлана с хартия за печене, която сте намазали тънко с растително масло.

Печете на средно ниво в предварително загрята фурна на 230 градуса по 25 мин. от всяка страна. Извадете, сложете ги в дълбок съд и омесете със ситно нарязани пресен чесън и копър.

Добър апетит!

 

П.П. Вместо растително масло /олио, зехтин/ можете да използвате топена мазнина от бекон или патешка мазнина. Ако нямате подправка за картофи можете да комбинирате смлян черен, червен пипер, чубрица, кориандър и куркума. Важно е картофите да са нарязани на по малки и дебели парчета. За да може отвън да се образува корица, а вътре да са меки. Да не стават като чипс. След изпичането може допълнително да ги поръсите със сол, в случай че са безсолни за Вашия вкус.

6 коментара:

  1. Прекрасни се получавет картофките.Правя ги, даже понякога не ги варя предварително.В тавичката слагам и малко вода.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Не слагам вода в тавата, нали целта е да се получи хрупкава коричка отвън, а вътре да бъдат меки. Най добре се получава с пресни картофки. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ванка, здрасти, аз съм от оригиналния форум на Иван Звездев "Бон апети". Имаш страхотни рецепти и умения - още от "Бон апети" ги следя.
    Защо не се явиш на конкурсите по ТВ за готвачи ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Благодаря!
      Относно конкурсите - вече отказах няколко покани. Просто готвя за себе си и семейството. За удоволствие.
      Няма какво да доказвам и правя шоу на другите.
      Поздрави!

      Изтриване