понеделник, 21 февруари 2022 г.

Мжаддара

 


Вълшебно ястие от леща.

Наричат го месо за бедните.

Това ястие от леща е известно в много арабски страни. В Сирия, Ливан, Палестина и Йордания го наричат "Мжаддара". В Ливан, в южната му част го наричат "Мдардара", защото се готви по различен начин, докато египтяните го наричат "Кошари".

В Назарет и в Хайфа например, и по-специално в древния й квартал „Вади ал Ниснас“,винаги ще познаете кога е петък ( защото се пости и не се яде месо). Тогава повсеместно се готви мжаддара. Във въздуха се носи ароматното ухание на пържения лук, приготвен специално за това ястие.

Лещата се счита за една от най-богатите бобови храни по отношение на хранителните вещества. Тя подминава месото по хранителната си стойност. Евтина и пълноценна храна особено за вегетарианците.

Проучванията показват също, че консумацията на леща четири пъти седмично като храна, която замества месото допринася за намаляване на холестерола, защитава сърцето и намалява риска тялото да бъде изложено на кризи и сериозни здравословни проблеми като диабет и високо кръвно налягане. Но имайте предвид, че този вид бобови храни не е много подходящ за хора със стомашни заболявания, черен дроб, бъбреци, жлъчен мехур и други.

От всички разновидности на приготвяне на ястието се спрях на този и не съжалявам. Всички искаха допълнителна порция.

 

Продукти: 1 ч.ч. кафява леща, 1 ч.ч. дългозърнест ориз, 7 броя средноголеми глави лук. 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 2 ч.л. сол, 3 с.л. топено масло или Гхи, 4 с.л. растително масло /олио/ .

2 ч.ч. вода, плюс още за варенето на лещата и накисването на продуктите.

Начин на приготвяне:

Измийте лещата и я накиснете за 1 час в студена вода. Оцедете. Поставете я в голяма тенджера с 2-3 чаши студена вода. Сложете я на нагревателния уред. Оставете да заври на силен огън, след което намалете на умерен и захлупете. Нека да къкри около 25 мин. Отнемете от огъня, прецедете.

Докато лещата се готви, премийте ориза със студена вода няколко пъти и го накиснете за около 15 минути. След което оцедете добре.

В тенджера поставете 2 ч.ч. студена вода, прецедените ориз и леща, подправките и солта. Поставете на силен огън да кипне. Намалете на слаб, покрийте тенджерата с кухненска хартия /тя ще поема влагата, която се изпарява/ и захлупете. За около 30-35 мин. ястието ще бъде готово, след като ориза абсорбира течността напълно.

Докато оризът и лещата се варят, почистете лука, нарежете го на тънки полумесеци и запържете в растителното масло /олио, зехтин/ до златисто кафяво. Отнема около 10-12 мин на силен огън.
Сервиране:

Ако ще сервирате цялото количество Мжаддара залейте с 3 с.л. топено масло или Гхи, объркайте внимателно и разпределете в чинии. После поръсете обилно отгоре със запържен лук. Не забравяйте да поднесете купичка кисело мляко и зелена салата с краставици и домати.  В Ливан се поднася със салата Фатуш.

Добър апетит!



Аз лично направих някои промени според моя вкус. Запържих една сладка червена чушка в 2 с.л. зехтин, прецедих и омесих с готовото ястие. Лещата варих с 1 ч.л. подправки за леща. Получи се нещо невероятно. Вместо кисело мляко имах нарязано прясно овче сирене. Мммммммммм…………………………….

4 коментара:

  1. Подобно ястие, но със стар фасул(вместо леща) ме гощаваха едни кубинци. Бях скептично настроена(фасул+ ориз?), но се оказа много интересно. Непременно ще я подготвя по вашия начин- зная, че на мен ще ми допадне, само изпитвам колебания за месоядните у дома...Забелязвам, че напоследък предлагате нетрадиционни ястия, свързани с други култури- пътували сте до тези места, или от любопитство да експериментирате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Във Валенсия ядох вегетарианска паеля с боб. Беше много вкусна. Просто съм фен на средиземноморската кухня. По далеч на юг от Истанбул не съм стигал. Бях планирал през 2020г. да ходим до Абу Даби, но с короната се размина. Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотно ястие.Ще го изпробвам.Имам кромид лук, който започва вече да прораства.Благадарности за идеята и реализацията !
    Позздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Малко преди Коледа търсех удачна рецепта за едни египетски празнични сладки - Кахк. Попаднах на този вариант на Мжаддара. Набелязах си да го направя по време на постите. Но, не можах да изтрая. Има толкова много варианти на това ястие. В някои рецепти преобладава лещата, в други ориза или се добавя и булгур. Въобще е много вкусно. Просто разковничето е в многото пържен лук. Трябва да покафенее и да залепва по дъното на тигана. Тогава е готов. Поздрави!

      Изтриване