Това е специално ливанско лакомство, един от
техните десерти, който се прави в свещения месец Рамадан. Прекрасен кремообразен
бял пълнеж, притиснат между хрупкави, маслени слоеве от грис. Те имат
много различен вкус и текстура. В добавка с портокалов и розов аромат. Поръсен
с шам фъстък.
Ненапразно наричат Maamoul Mad bi ashta кралят
на всички десерти. Просто не можеш да му откажеш. От най различни рецепти по
ливанската кухня се спрях на тази и не съжалявам.
Продукти: 2 ч.ч. пшеничен грис, ½ ч.ч. захар, 180 г краве масло, 1 ч.л. суха мая, ½ ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. суха подправка махлеб, 1 ч.л. портокалова вода, 1 ч.л. розова вода, 4 с.л. кисело мляко,2 щипки сол.
За
крема: 400 мл течна сметана 36%, 250 мл прясно мляко, 55 г
царевично нишесте, 3 с.л. захар, 1 ч.л. портокалова вода.
За
сиропа: 180 г захар, 90 мл вода, 1 с.л. прясно изцеден лимонов
сок, 1 ч.л. портокалова вода, 1 ч.л. розова вода, 1-2 щипки сол.
1/2 ч.ч. натрошен шам-фъстък + 1/4 ч.ч. смлян шам фъстък за поръсване.
Краве масло за смазване стените на тавата.
Начин
на приготвяне:
Грис
тесто - Комбинирайте гриса, захарта, бакпулвера, сухата мая, подправката Махлеб и солта. Разбъркайте ги добре. Добавете
нарязаното на дребни парчета студено масло. Омесете го с гриса да стане на
трохи. Накрая сложете киселото мляко, портокаловата и розовата вода. Замесете тесто.
Ще бъде леко лепкаво. Оставете го да почине и направете крема през това време.
Крем – В
тенджера на умерена температура загрейте сметаната. Царевичното нишесте омесете
със захарта. При постоянно бъркане налейте прясното мляко на стайна температура.
Да няма бучици. След това сипете при загрялата сметана и бъркайте докато сместа
се сгъсти и стане на каша. Накрая излейте портокаловата вода и солта. Разбъркайте и отстранете
от огъня.
Тава с размери 20 на 30 см
застелете дъното с хартия за печене. Намажете стените с разтопено краве масло.
Тестото от грис разделете на две части. Едната да
бъде по голяма от другата. По голямото количество разпределете равномерно по
дъното и стените на тавата, като притискате с ръце и сладкарски валяк.
Поръсете по тестото натрошен шам фъстък, след което
изсипете горещия крем. Подравнете. Върху
крема добавете още един слой натрошен шам-фъстък.
Сега е време да сложим отгоре и втората част от тестото.
Между хартия за печене или домакинско фолио, разточете останалото тесто според
формата на вашата тава. После внимателно го обърнете върху слоя крем и отлепете хартията /фолиото/ внимателно.
Печете в предварително загрята на 180°C фурна 35 минути,
до златисто. След това извадете, оставете да се изстуди, обърнете върху голяма
чиния и нарежете на парчета /квадрати/. Поръсете със слян шам фъстък и залейте
с малко сироп.
Сироп -
Комбинирайте водата, захарта и солта. Поставете на силен огън да кипни и после
намалете на умерен. Нека се вари 5-8 минути /зависи колко гъст искате сиропа/.
Накрая сложете портокаловата, розовата вода и лимоновия сок.
Добър апетит!
П.П.
Сервирайте топъл или студен. Съхранявайте в херметически затворен съд до 3
дни.
Ч.Ч.
– 240 мл .
Ванка, няколко дни преди Рамадан започват приготовленията. За първи път когато ходих в Ливан бях поразена от огромните количества храна, които се приготвяха, сладки и солени. Тогава гледах с очудване, но после на самия празник, разбрах за какво иде реч,там семействата са многочислени. В това, в което гостувах се събраха около 32 - 35 човека братя, сестри, дъщери, синове, деца....огромна трапеза и каквото окото ти поиска.Беше ми интересно защо имат такива огромни холове и свързани с тях покрити градини и тераси....по-късно вече знаех отговора. При следващи гостувания мислех, че вече нищо не може да ме изненада, но не....тогава организираха пикник в природата. Ами беше нещо страхотно ....около стотина човека и все от един род. Отплеснах се...
ОтговорИзтриванеПрепоръчвам ти да потърсиш и си приготвиш мжаддара, простичко, но много вкусно. Едно от ястията, с които ме посрещнаха при първото ми гостуване в Бейрут беше това и помислих, че това е гъби с ориз....
Върна ме назад във времето, Ванка...
Благодаря за рецептата.
Благодаря Норче!
ИзтриванеНабелязал съм да правя Мжаддара по време на постите. Имам 2-3 рецепти от ливански кулинари и се чудя коя от тях да приготвя. Едната е по .течна, а другата е като пилаф. Срещнах също и вариант като крем супа, посипан с пържен лук отгоре. Ще мисля още 20-на дена. Поздрави!