петък, 11 февруари 2022 г.

Ливански сладкиш с грис Maamoul Mad bi ashta /معمول مد بالقشطة/

 


Това е специално ливанско лакомство, един от техните десерти, който се прави в свещения месец Рамадан. Прекрасен кремообразен бял пълнеж, притиснат между хрупкави, маслени слоеве от грис. Те имат много различен вкус и текстура. В добавка с портокалов и розов аромат. Поръсен с шам фъстък.

Ненапразно наричат Maamoul Mad bi ashta кралят на всички десерти. Просто не можеш да му откажеш. От най различни рецепти по ливанската кухня се спрях на тази и не съжалявам.

Продукти: 2 ч.ч. пшеничен грис, ½ ч.ч. захар, 180 г краве масло, 1 ч.л. суха мая, ½ ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. суха подправка махлеб, 1 ч.л. портокалова вода, 1 ч.л. розова вода, 4 с.л. кисело мляко,2 щипки сол.

За крема: 400 мл течна сметана 36%, 250 мл прясно мляко, 55 г царевично нишесте, 3 с.л. захар, 1 ч.л. портокалова вода.

За сиропа: 180 г захар, 90 мл вода, 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 ч.л. портокалова вода, 1 ч.л. розова вода, 1-2 щипки сол.

1/2 ч.ч. натрошен шам-фъстък + 1/4 ч.ч. смлян шам фъстък  за поръсване.

Краве масло за смазване стените на тавата.

Начин на приготвяне:

Грис тесто - Комбинирайте гриса, захарта, бакпулвера, сухата мая,  подправката Махлеб и солта. Разбъркайте ги добре. Добавете нарязаното на дребни парчета студено масло. Омесете го с гриса да стане на трохи. Накрая сложете киселото мляко,  портокаловата и розовата вода. Замесете тесто. Ще бъде леко лепкаво. Оставете го да почине и направете крема през това време.

Крем – В тенджера на умерена температура загрейте сметаната. Царевичното нишесте омесете със захарта. При постоянно бъркане налейте прясното мляко на стайна температура. Да няма бучици. След това сипете при загрялата сметана и бъркайте докато сместа се сгъсти и стане на каша. Накрая излейте портокаловата вода и солта. Разбъркайте и отстранете от огъня.

Тава с размери 20 на 30 см застелете дъното с хартия за печене. Намажете стените с разтопено краве масло.

Тестото от грис разделете на две части. Едната да бъде по голяма от другата. По голямото количество разпределете равномерно по дъното и стените на тавата, като притискате с ръце и сладкарски валяк.

Поръсете по тестото натрошен шам фъстък, след което изсипете горещия крем. Подравнете. Върху крема добавете още един слой натрошен шам-фъстък.

Сега е време да сложим отгоре и втората част от тестото. Между хартия за печене или домакинско фолио, разточете останалото тесто според формата на вашата тава. После внимателно го обърнете върху слоя крем и отлепете хартията /фолиото/ внимателно.

Печете в предварително загрята на 180°C фурна 35 минути, до златисто. След това извадете, оставете да се изстуди, обърнете върху голяма чиния и нарежете на парчета /квадрати/. Поръсете със слян шам фъстък и залейте с малко сироп.

Сироп - Комбинирайте водата, захарта и солта. Поставете на силен огън да кипни и после намалете на умерен. Нека се вари 5-8 минути /зависи колко гъст искате сиропа/. Накрая сложете портокаловата, розовата вода и лимоновия сок.

Добър апетит! 



П.П. Сервирайте топъл или студен. Съхранявайте в херметически затворен съд до 3 дни.

Ч.Ч. – 240 мл .

2 коментара:

  1. Ванка, няколко дни преди Рамадан започват приготовленията. За първи път когато ходих в Ливан бях поразена от огромните количества храна, които се приготвяха, сладки и солени. Тогава гледах с очудване, но после на самия празник, разбрах за какво иде реч,там семействата са многочислени. В това, в което гостувах се събраха около 32 - 35 човека братя, сестри, дъщери, синове, деца....огромна трапеза и каквото окото ти поиска.Беше ми интересно защо имат такива огромни холове и свързани с тях покрити градини и тераси....по-късно вече знаех отговора. При следващи гостувания мислех, че вече нищо не може да ме изненада, но не....тогава организираха пикник в природата. Ами беше нещо страхотно ....около стотина човека и все от един род. Отплеснах се...
    Препоръчвам ти да потърсиш и си приготвиш мжаддара, простичко, но много вкусно. Едно от ястията, с които ме посрещнаха при първото ми гостуване в Бейрут беше това и помислих, че това е гъби с ориз....
    Върна ме назад във времето, Ванка...
    Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Норче!
      Набелязал съм да правя Мжаддара по време на постите. Имам 2-3 рецепти от ливански кулинари и се чудя коя от тях да приготвя. Едната е по .течна, а другата е като пилаф. Срещнах също и вариант като крем супа, посипан с пържен лук отгоре. Ще мисля още 20-на дена. Поздрави!

      Изтриване