Продукти за форма с диаметър 22-24 см: 3 средно големи ябълки, 80 г бяло брашно, 110 г бадемово брашно, 70 г краве масло, 80 г захар, 2 яйца на стайна температура, 100 г хладко прясно мляко, 10 г бакпулвер, 1 ч.л. ванилов екстракт, 1/3 ч.л. канела на прах, 1 ч.л. коняк /ром/, щипка сол.
За заливката – 1 бр. яйце, 60 г
разтопено краве масло, 30 г захар.
Поръска – 60 г филирани
/счукани/ бадеми.
Начин на приготвяне:
1.Обелете
и почистете от семките ябълките. Нарежете ги на филийки с дебелина 6-7 мм.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и печете 8 мин. Извадете и оставете
да изстинат.
2.Смесете
бялото
и бадемовото брашно, бакпулвера, солта и канелата. В отделна купа разбийте кравето
масло и захарта. При постоянно биене прибавете последователно двете яйца, млякото,
коняка и ваниловия екстракт. След това сместа от брашното и накрая нарязаните ябълки.
Сипете всичко във форма застлана с хартия за печене.
3.В
загрята на 180 градуса фурна поставете тавата на второ
долно ниво и печете 30 минути. С телена бъркалка смесете продуктите за
заливката - 1 бр. яйце, 60 г разтопено
краве масло, 30 г захар. Извадете сладкиша от фурната и бързо го залейте с тази
смес. Подравнете да е разпределена равномерно и поръсете с филирани /счукани/
бадеми. Допечете още 15 мин. във фурната на 180 градуса. Извадете и оставете да
изстине напълно.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар