събота, 5 февруари 2022 г.

Френски ябълков сладкиш

 


Продукти за форма с диаметър 22-24 см: 3 средно големи ябълки, 80 г бяло брашно, 110 г бадемово брашно, 70 г краве масло, 80 г захар, 2 яйца на стайна температура, 100 г хладко прясно мляко, 10 г бакпулвер, 1 ч.л. ванилов екстракт, 1/3 ч.л. канела на прах, 1 ч.л. коняк /ром/, щипка сол.

За заливката – 1 бр. яйце, 60 г разтопено краве масло, 30 г захар.

Поръска – 60 г филирани /счукани/ бадеми.

Начин на приготвяне:

1.Обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете ги на филийки с дебелина 6-7 мм. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор и печете 8 мин. Извадете и оставете да изстинат.

2.Смесете бялото и бадемовото брашно, бакпулвера, солта и канелата. В отделна купа разбийте кравето масло и захарта. При постоянно биене прибавете последователно двете яйца, млякото, коняка и ваниловия екстракт. След това сместа от брашното и накрая нарязаните ябълки. Сипете всичко във форма застлана с хартия за печене.

3.В загрята на 180 градуса фурна поставете тавата на второ долно ниво и печете 30 минути. С телена бъркалка смесете продуктите за заливката - 1 бр. яйце, 60 г разтопено краве масло, 30 г захар. Извадете сладкиша от фурната и бързо го залейте с тази смес. Подравнете да е разпределена равномерно и поръсете с филирани /счукани/ бадеми. Допечете още 15 мин. във фурната на 180 градуса. Извадете и оставете да изстине напълно.

Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар