петък, 16 април 2021 г.

Огретен с три вида сирена, тиквички и лапад

 


Продукти: 1 кг картофи, 400 г тиквички, 400 г лапад, 60 мл зехтин, 50 г сирене Бри, 50 г Пармезан, 100 г Моцарела, 2 стръка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1 с.л. накълцан джоджен, 1 с.л. накълцан магданоз, малко чубрица /хубаво да е прясна/, 100 мл зеленчуков бульон, 14 г сол.

Заливка - 400 мл прясно мляко, 50 г краве масло,  3 бр. яйца, 70 г. брашно, сол и ½ ч.л. черен пипер.

Растително масло /олио, зехтин/ за намазване на тавата.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват и сваряват, след като са готови се обелват и нарязват на дребно. Омесват се със солта.

Тиквичките се обелват. Лукът, чесъна и лапада се почистват и измиват.  Всички зеленчуци се нарязват на дребно и запържват в 60 мл зехтин до омекване, около 5 мин.

Картофите се разделят на две части.

В намаслена тава се нарежда ред картофи. Отгоре запържените зеленчуци, настърганото сирене, накълцаните подправки, после втори ред картофи. Заливаме с бульона. Ястието се запича във фурна за около 20 минути на 230 С.

Заливка - В тенджера се разтапя 50 г краве масло. След това се сипва брашното и са запържва. Отнема се от огъня и при постоянно бъркане се налива постепенно топлото мляко. Връща се на огъня да се сгъсти. Накрая се прибавят яйцата и се разбърква добре.

Залива се огретена и допича още 15-18 мин. на 200 градуса, докато почервенее отгоре.

Поднасяме с кисело мляко или млечен сос.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Абе, майстор си, и това си е! Щях да подмина рецептата, но добре, че се зачетох...ще се прави и това!

    ОтговорИзтриване