Необходими продукти за тава размер 20 на 30 см: 200 г бяло брашно, 250 г кисело мляко, 170 г краве сирене, 100 мл газирана вода, 2 яйца, ¾ ч.л сода бикарбонат, 80 мл олио, 3 г сол / 1/2 ч.л. /, 35 г краве масло, ½ ч.л ким, 1 ч.л. сусамено и слънчогледово семе
Олио за намазване на тавата, брашно за поръсване.
Начин
на приготвяне: Сложете содата в киселото мляко, прибавете
последователно при постоянно бъркане яйцата, газираната вода, олиото. Накрая на
части сложете обърканите брашно и сол. Трябва да се получи гладко /без бучки/
тесто. Гъстотата е близка до тази на тестото за катми.
Намажете дъното на тава с размери 20 на 30 см с олио.
После поръсете тънко с брашно. Излейте тестото и разпределете равномерно.
Поръсете отгоре с натрошеното сирене, семената и ким.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 22 мин. Извадете и намажете
с разтопено краве масло. Върнете обратно във фурната за още 5 мин. - трябва леко
да порозовее отгоре изпечената шупла.
Извадете, напръскайте с малко студена вода и загънете за
10 мин. с кърпа.
Сервирайте топла с кисело мляко или айран.
Добър
апетит!
Времето
за печене е дадено за тава с тези размери. Ако тавата е по голяма и шуплата
става по тънка – намалете общото време до 22-23 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар