четвъртък, 8 април 2021 г.

Разложка шупла

 


 

Необходими продукти за тава  размер 20 на 30 см: 200 г бяло брашно, 250 г кисело мляко, 170 г краве сирене, 100 мл газирана вода, 2 яйца, ¾ ч.л  сода бикарбонат, 80 мл олио, 3 г сол / 1/2 ч.л. /, 35 г краве масло, ½ ч.л ким, 1 ч.л. сусамено и слънчогледово семе

Олио за намазване на тавата, брашно за поръсване.

Начин на приготвяне: Сложете содата в киселото мляко, прибавете последователно при постоянно бъркане яйцата, газираната вода, олиото. Накрая на части сложете обърканите брашно и сол. Трябва да се получи гладко /без бучки/ тесто. Гъстотата е близка до тази на тестото за катми.

Намажете дъното на тава с размери 20 на 30 см с олио. После поръсете тънко с брашно. Излейте тестото и разпределете равномерно.

Поръсете отгоре с натрошеното сирене, семената и ким. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 22 мин. Извадете и намажете с разтопено краве масло. Върнете обратно във фурната за още 5 мин. - трябва леко да порозовее отгоре изпечената шупла.

Извадете, напръскайте с малко студена вода и загънете за 10 мин. с кърпа.

Сервирайте топла с кисело мляко или айран.


Добър апетит!

Времето за печене е дадено за тава с тези размери. Ако тавата е по голяма и шуплата става по тънка – намалете общото време до 22-23 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар