петък, 19 март 2021 г.

Картофени кнедли с гъби

 


Продукти: 500 г сварени картофи, 40 г картофено нишесте, 40 г бяло брашно, 1 яйце, 100 г пресни гъби, 1 стрък пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 9 г сол, 25 мл растително масло, 2 г черен пипер смлян, 2 г сух джоджен-стрит.

За варене - 1.5 л вода, 20 г сол, 1 дафинов лист.

Начин на приготвяне: Сварените картофи още топли обелете и настържете на ситно ренде. Смесете с нишестето, брашното, яйцето, 7 г сол, черния пипер и джоджена. Замесете тесто.

Гъбите, лука и чесъна накълцайте на ситно и запържете в растителното масло за 5 мин. Посолете с 2 г сол и оцедете.

Картофеното тесто разделете на 8-9 части. Направете също и с запържените зеленчуци /гъби/. Загънете част от гъбите в част от картофеното тесто. Оформете топки.

Загрейте водата със солта и дафиновия лист на силен огън. След като заври намалете на среден и пуснете внимателно картофените топки във водата с помощта на лъжица. Варете около 5 мин. След като се отлепят от дъното и започната да плуват кнедлите са готови. Извадете и оцедете. Сервирайте с кисело мляко, сметанов или доматен сос.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар