Наред
със сладката от горски ягоди и от смокини, това сладко е във водещата тройка в
къщи.
Продукти: 1
кг добре узрели малини, 600 – 700 г
захар / в зависимост от сладостта на плодовете/, 50 мл вода, ¾ ч.л. лимонтузу (лимонена киселина)
Начин
на приготвяне: Почистете плодовете и ги измийте добре.
Поставете ги в подходящ съд за варене /тенджера, тава/. Посолете ги със захарта
и оставете 12-14 часа. Те си пускат вода.
Загрейте съда с малините, захарта и 50 мл вода на силен
огън. След 20 мин. намалете на умерен огън и махайте с решетеста лъжица
образуващата се отгоре пяна. Сладкото се вари около 45-60 минути. Разбърквате с
дървена лъжица /лопатка/ да не се нараняват плодовете. Разбирате, че е готово,
когато вземете и капнете от сиропа върху суха чиния. Ако капката се задържи във
формата – сладкото е готово, ако се разлее – следва да се повари още малко. Или
когато започне да пада на „парцали” от лъжицата, а не течността да се стича на
струйка. Не се увличайте да го правите много гъсто, да не стане на клей.
Две – три минути преди сваляне от огъня добавете
лимонтузуто. Разбъркайте добре.
Разпределете по буркани, затворете ги и обърнете докато изстинат.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар