неделя, 30 август 2020 г.

Сладко от малини



Наред със сладката от горски ягоди и от смокини, това сладко е във водещата тройка в къщи.

Продукти: 1 кг добре узрели малини, 600 – 700 г  захар / в зависимост от сладостта на плодовете/, 50 мл вода, ¾ ч.л.  лимонтузу (лимонена киселина)
Начин на приготвяне: Почистете плодовете и ги измийте добре. Поставете ги в подходящ съд за варене /тенджера, тава/. Посолете ги със захарта и оставете 12-14 часа. Те си пускат вода.
Загрейте съда с малините, захарта и 50 мл вода на силен огън. След 20 мин. намалете на умерен огън и махайте с решетеста лъжица образуващата се отгоре пяна. Сладкото се вари около 45-60 минути. Разбърквате с дървена лъжица /лопатка/ да не се нараняват плодовете. Разбирате, че е готово, когато вземете и капнете от сиропа върху суха чиния. Ако капката се задържи във формата – сладкото е готово, ако се разлее – следва да се повари още малко. Или когато започне да пада на „парцали” от лъжицата, а не течността да се стича на струйка. Не се увличайте да го правите много гъсто, да не стане на клей.
Две – три минути преди сваляне от огъня добавете лимонтузуто.  Разбъркайте добре. Разпределете по буркани, затворете ги и обърнете докато изстинат.
Добър апетит!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар