петък, 24 август 2018 г.

Сладко лютив сос по тайландски


 

Продукти: 15 броя люти чушлета, 250 мл ябълков оцет, 6 бр. скилидки чесън, 20 мл червено вино, 340 г захар, ¼ ч.л. смлян кориандър, 2 щипки смлян чер пипер, 8 г сол.
1/3 ч.л. лимонтузу по желание.

Начин на приготвяне:  Чушлетата измивате добре и почиствате от семките и дръжките. Нарязвате на дребно и пасирате със скилидките чесън да станат на пюре със ситни парченца.
Загрявате на силен огън оцета, виното и захарта. Като кипне прибавяте пюрираните чушлета, подправките и солта. След като кипне втори път сместа, намалявате огъня на слаб /умерен/ и варите докато всичко стане с гъстотата на сироп. Отнема около 30 – 35 мин.
Ако желаете да съхранявате по дълго време соса /за зимата/, 2 мин. преди сваляне от огъня прибавете лимонтузуто и бъркайте.
Напълнете веднага в затоплени шишета /бурканчета/ и обърнете с капачките надолу.
Насладете се на вкуса!


Добър апетит!

11 коментара:

  1. Ехааа, Ванка, ПЕРФЕКТЕН е!! Просто няма как да не се опита!
    Поздравления и хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Руми!
      Идеално подхождаше на свинските ребърца и пилешките хапки. Но много бързо свърши. Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотен! Ще го направя със сигурност, но от сладки чушки :) най-много 1 люто чушле.
    Хубави почивни дни, Ванка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пепи! Не се лишавай от лютото. Направи 50:50 сладки и люти чушлета. Ще опиташ и ще ти хареса. При мен човек който не обича люто, с пилешки хапки и варен ориз много му допадна соса. Поздрави!

      Изтриване
    2. благодаря, Ванка :) оставих си люти, сигурно не 50/50, но едно 70/30 ще направя :) Материалът е приготвен :)

      Изтриване
  3. Чудно звучи и това твое предложение, обаче напоследък от проблеми със стомаха не мога да хапвам люто:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Весе!
      Направи комбинация от сладки и лютиви чушлета. Сосът придава страхотен вкус на месото и ориза. Поздрави!

      Изтриване
  4. Много ми хареса рецептата.Изпълних я както е написана.Сложих малко повече сол,на вкус.Благодаря за споделения опит.

    ОтговорИзтриване
  5. Изключителен сос! Благодаря!

    ОтговорИзтриване