понеделник, 13 август 2018 г.

Аперол шприц (Aperol Spritz)


 

Човек не иска нищо повече в горещата лятна вечер от чаша разхлаждащ коктейл. Напоследък се е наложил един разхлаждащ аперитив, който в Италия се пие вече повече от век. Оригиналната рецепта включва ликьор аперол, пенливо вино просеко, газирана вода, резен портокал и по желание маслина. Това е може би най-разпространения аперитивен коктейл в момента по света. Всеки барман ще ви даде своя собствена рецепта, но това, което е утвърдено като стандарт от Давид Кампари (собственик на едноименната компания, притежаваща марката Aperol), е 3:2:1.

3 части просеко           /75 мл/
2 части Aperol              /50 мл/
1 част газирана вода  /25 мл/

Резен портокал и по желание зелена маслина. Всичко това налято в тумбеста чаша със столче, пълна с бучици лед.


Наздраве!
 

2 коментара:

  1. Ай са`:)
    ще ме накараш и алкохол ли да пропия:))
    Между другото опитах нещо подобно тази година на морето, не бе лошо, но не бе и нещо особено.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, крайно време е да пийваш по чашка. Приятно е. :)
      Аз пих коктейла за пореден път миналата седмица в Прага. В един ресторант с италианска кухня. Малко е по различен от нашия. Вероятно от качеството на напитките.
      Поздрави!

      Изтриване