сряда, 15 август 2018 г.

Пържени люти чушлета с млечно чеснов сос


 

Подобна рецепта има в блога на Йоли. При мен е с малка отлика в продуктите.
Продукти: 20 бр. средно люти чушлета, 60 мл оцет, 30 г брашно, 80 мл олио, 5 големи скилидки чесън, 7-8 г сол, 300 г кисело краве мляко 3.6%, 2-3 щипки захар, 1-2 с.л. нарязан пресен копър, 50 мл вода, 2 щипки смлян черен пипер.

40 мл олио, 5-6 г смлян червен пипер.

Начин на приготвяне: Чушките се измиват добре и подсушават. Надупчват се с вилица на 1-2 места да не се пукат и пръскат по време на пърженето. Загрява се олиото на малко над умерена температура в дълбок тиган /тенджера/ и се изпържват чушлетата до побеляване от двете страни. Изваждат се и се слага брашното, запържва се докато промени цвета си, след това прибавя млякото, омесено с водата, захарта и солта. Бърка се до еднородна смес и докато кипне. Отнема се от огъня, прибавят се пресованите скилидки чесън, оцета, щипка, две смлян черен пипер, копъра и изпържените чушлета. Обърква се.
Преди сервиране се поръсва с червен пипер и залива с малко олио.

Добър апетит!

6 коментара:

  1. Отговори
    1. Ако обичаш люто, не отлагай. Но все пак е по добре когато стане хладно и има повече червено вино. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесна рецепта за чушлета.По нашия край правим пиперки с каймак или гъсто овче мляко.По - различна, но също вкусна рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Реших да пробвам с люти чушлета по идея на млечната манджа. Получи се много добре.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Аз вместо брашно и мляко използвам заквасена сметана.Слагам чесъна докато ври. По същия начин правя сладки пиперки Сиврия и зелен боб.След,като сваря боба го изваждам в плато без водата и го заливам със соса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей непознат!
      Всичко е въпрос на вкус. Възможно е и Вашият вариант да си има своите предимства.
      Хубав ден!

      Изтриване