четвъртък, 14 юни 2018 г.

Пържен свински дроб


 

Всеки си има рецепта за това вкусно ястие. Ето и моята. Много вино може да се изпие с така приготвения дроб.

Продукти: 500 г свински /черен/ дроб.
Марината: 200 мл прясно мляко /3.2%/, 1/2ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян черен пипер и кимион на прах, 1/2ч.л. сол, 1 ч.л. соев сос.

50 г бяло брашно за овалване, 200 мл растително масло /олио/ за пържене, сол.

Начин на приготвяне: Почистете от ципи черния дроб. Измийте го добре на студена течаща вода. Нарежете на парчета с дебелина 2 см и отново премийте със студена вода. Веднага прехвърлете в съда с марината. Нарязаният дроб трябва да бъде под течността. Захлупете и оставете в хладилник да престои 2 часа. През това време можете да го разбърквате с дървена лъжица или ръка /като мен/ 2 пъти.
Извадете и подсушете с готварска хартия или оставете на гевгир да се оцеди напълно. Посолете отново на вкус- малко повече от ½ ч.л. при мен. Много е важно сега да го посолите, а не при печенето или след това, да не става сух. След като вече е изсъхнал, прехвърлете в две кесии количеството. Сложете по равно брашно и разтърсете пълните кесии добре. Парчетата дроб трябва от всички страни да побелеят с брашно. Преди да сложите в тигана за пържене изтръскайте дроба да падне излишното брашно. Пържете в предварително загрята мазнина, на умерено силен огън /от 9-та степен, пържа на 5-та/ по около 4-5 мин от всяка страна. Внимавайте да не го препържите. Изпържените парчета дроб можете да слагате в съд с нарязан лук. Сервирайте топъл.

Марината – в прясното студено мляко добавете останалите продукти и разбъркайте.

Добър апетит!

 

П.П. Една глава лук можете на нарежете на полумесеци и да мариновате с 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. растително масло, 2-3 щипки сол. След това да прибавите към изпърженият дроб при сервиране.

4 коментара:

  1. Уникално вкусно. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. В повечето рецепти препоръчват да не се осолява преди пържене, защото ставал сух. Вие казвате обратното. На кой да вярвам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, анонимен!
      Тук всички рецепти са проверени и изпробвани. Човек докато не опита лично, едва ли може да се ангажира със свое мнение. Дробът по рецептата става разкошен и много крехък. Затова спомага предварителното мариноване в мляко и подправки. Успех!

      Изтриване