събота, 26 ноември 2016 г.

Малеби



Някои казват, че това е вариант на прочутото свиленградско малеби. Но аз лично не съм сигурен. Поне навремето не съм си отбелязал, че е то. Но пък е много вкусно. Насладете му се.

Продукти: 1 л прясно мляко, 160 г захар, 110 г оризово нишесте /става и с брашно/, 2 пакетчета ванилия .
за сиропа: 150 г захар, 80 мл вода, 40 мл розова вода за пиене, 75 мл малинов сироп /може да използвате и друг с червен цвят/.

Начин на приготвяне: Отделете 200 мл мляко, останалото сложете да заври на умерен огън в дълбока тенджера. Омесете захарта, нишестето и ванилията. После разтворете всичко в 200 мл мляко.

След като заври млякото на огъня добавете на тънка струйка разтвореното оризово нишесте /брашно/. Бъркайте постоянно, докато всичко се сгъсти. Отнемете от огъня и разпределете в купички. Оставете напълно да изстине /може и в хладилник/.
Направете сироп от 150 г захар, 80 мл вода, 40 мл розова вода за пиене, 75 мл малинов сироп, като го сложите в дълбок съд на огъня. Бъркайте след завирането 5 мин. Оставете да изстине напълно. Преди сервирането на малебито го залейте с изстиналия сироп.
Може първо да направите сироп от водата и захарта, а като изстине да го ароматизирате и оцветите с малиновият сироп и розовата вода.




Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар