Продукти: Бяло брашно – 450 г, царевично нишесте – 50 г, тиквено пюре – 220 г,
растително масло – 30 мл, прясно мляко – 125 мл, сол – 12 г, захар – 30 г, суха
мая – 4 г /1,5 ч.л/, белени тиквени семки – 20 г .
Брашно за премесване. Олио за намазване на тавичката за
печене. Вода- 150 мл .
Начин
на приготвяне: Бялото брашно пресяваме два пъти. Омесваме
със солта, захарта и царевичното нишесте. Растителното масло /олио/ разбиваме с
тиквеното пюре и така прибавяме към брашното. Топлото мляко омесваме със сухата
мая. Оставяме леко да набъбне на топло и слагаме при брашното. Накрая добавяме
суровите тиквени семки /ако желаете можете да ги запечете няколко минути във
фурната/.
Слагаме всичко в хлебопекарната и замесваме тесто. Който
желае, може и ръчно да си го замеси тестото. Оставяме го в нея да втасва там - за
около 60 мин.След това премесваме /изкарваме му въздуха J/. Прехвърляме го в намазнена тавичка и 45 мин. на топло да втасва още веднъж /да удвои обемът си/.
Изпичаме хляба за 35 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор. Слагаме вътре във фурната отделно една малка тавичка със 150 мл вода. Накрая, някъде около 28-30 мин от печенето покриваме с фолио.
Готовият
хляб оставяме да изстива на решетка, като го изваждаме от тавичката в която е
бил печен.
Чуден е!
ОтговорИзтриванеПреди време правих питки с тиквено пюре, много мекички и пухкави се получиха!
Благодаря Веси! Хлябът стана Чуден!
Изтриване