Продукти: брашно
– 200 г, царевично нишесте – 20 г, тиква,
обелена и настъргана – 300 г, захар – 150г, мед – 20 г, яйца – 3 бр. /L, XL /, краве масло - 100 г, лимон – 1 бр./
настъргана кора и 50 мл сок/, стафиди – 30 г, хлебна сода – 7 г, ванилия – 3 г
Шоколадов ганаш – млечен /черен/ шоколад – 100 г, течна
сметана – 50 мл., краве масло – 20 г .Мазнина за смазване на тавичката
Трите яйца разделяте на жълтъци и белтъци. Жълтъците разбивате със захарта до удвояване на сместа. Последователно, при постоянно разбиване добавяте меда, размекнатото масло, настърганата на дребно ренде лимонова кора и 50 мл лимонов сок. След това омесените брашно, нишесте, сода и ванилия. Разбърквате добре и слагате тиквата и стафидите. Накрая разбитите на сняг белтъци, като омесвате внимателно сместа с дървена лъжица.
В намаслена тавичка с незалепващо покритие 24 /26/ см. диаметър, сипвате внимателно готовото тесто и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 мин. След 25 мин. , покривате с алуминиево фолио отгоре да не прегори. Проба с дървена клечка за изпичане. Ако по нея няма тесто след бодването, значи вече е готов за вадене.
Не го изваждайте веднага, а отворете горния край на вратата на фурната да изстива. Вече поизстинал го преместете на решетка да изстине докрай. След това заливате с шоколадов ганаш отгоре.
Шоколадов
ганаш – в подходящ съд на слаб огън загрявате сметаната, след
това добавяте натрошеният на дребно шоколад. Бъркате енергично докато се
разтопи и накрая слагате маслото. Разбивате до еднородна смес. Отнемате от
огъня, оставяте за около минута да изстине и заливате внимателно отгоре
изпечения блат.
Добър
апетит!
Благодаря за чудесната рецепта. Аз направих 12 мъфина с горните съставки , като добавих и малко орехи. Единствено вашите рецепти винаги ми се получава каквото правя!!!
ОтговорИзтриване