Рецептата на Петър Димков за сок
(сироп) от черен бъз
Обикновено плодовете от черен бъз се берат в края на август, началото на септември.
Обикновено плодовете от черен бъз се берат в края на август, началото на септември.
Избират
се само добре узрели зърна. Те се разпознават по много тъмния си цвят, освен
това лесно се отделят от грозда с помощта на вилица.
Дръжките и недоузрелите зърна се изхвърлят. Почистените плодове от черен бъз се нареждат в буркани на пластове със захар. Най-горният пласт трябва да е по-дебел и плътен, за да не започне ферментация. Бурканите се покриват с марля. След три седмици /21 дни/ плодовата маса се прецежда и налива в тъмни стъклени бутилки. Съхранява се на хладно и тъмно място.
Дръжките и недоузрелите зърна се изхвърлят. Почистените плодове от черен бъз се нареждат в буркани на пластове със захар. Най-горният пласт трябва да е по-дебел и плътен, за да не започне ферментация. Бурканите се покриват с марля. След три седмици /21 дни/ плодовата маса се прецежда и налива в тъмни стъклени бутилки. Съхранява се на хладно и тъмно място.
Няколко съвета за направата на сока.
Когато се отделят узрелите зърна от грозда с помощта на
вилица е хубаво те да не се мият с вода защото сиропа може да ферментира. Подготвят се стъклени буркани, измити
и напълно сухи. Слага се 1 ред бъзак около 3 см и след това още толкова захар.
/Аз използвах обикновена бяла кристална захар, но за предпочитане е тръстикова
или мед./Така ред зрънца от бъзак, ред захар, докато се запълни буркана. Захарта
и зрънцата бъзак бяха по равни количества. Най отгоре трябва да е покрито
всичко със дебел пласт захар 4-5 см . Бурканът трябва да е пълен ¾ от обемът
си. Сместа се надига, „шупва“ през следващите дни и трябва да има пространство да не изкипи. Отворът на буркана се покрива с марля и се оставя на тъмно
място. Веднъж на ден се бърка с дървена
лъжица. Аз го оставих да престои не 21 дни, а 40 дни. Прецедих през марля,
напълних в малки стъклени бутилки /хубаво е да са с тъмен цвят/ и сложих да
отлежава на тъмно в мазето.
По време на вирусни епидемии, болестни състояния, за стабилизиране на
имунитета се препоръчва прием на по една супена лъжица бъзов сок десетина
минути преди хранене, три пъти дневно (forumzdrave.bg).
Успех!
Браво, Ванка, погрижил си се за здравето на любимите си хора!! Това наистина е елексир за здраве!!
ОтговорИзтриванеПоздрави!!
Благодаря Руми! Поздрави!
Изтриване