вторник, 1 ноември 2016 г.

Сок от бъзак /Черен бъз/


 

Рецептата на Петър Димков за сок (сироп) от черен бъз

Обикновено плодовете от черен бъз се берат в края на август, началото на септември.
Избират се само добре узрели зърна. Те се разпознават по много тъмния си цвят, освен това лесно се отделят от грозда с помощта на вилица.
Дръжките и недоузрелите зърна се изхвърлят. Почистените плодове от черен бъз се нареждат в буркани на пластове със захар. Най-горният пласт трябва да е по-дебел и плътен, за да не започне ферментация. Бурканите се покриват с марля. След три седмици /21 дни/ плодовата маса се прецежда и налива в тъмни стъклени бутилки. Съхранява се на хладно и тъмно място.

Няколко съвета за направата на сока.

Когато се отделят узрелите зърна от грозда с помощта на вилица е хубаво те да не се мият с вода защото сиропа може да ферментира. Подготвят се стъклени буркани, измити и напълно сухи. Слага се 1 ред бъзак около 3 см и след това още толкова захар. /Аз използвах обикновена бяла кристална захар, но за предпочитане е тръстикова или мед./Така ред зрънца от бъзак, ред захар, докато се запълни буркана. Захарта и зрънцата бъзак бяха по равни количества. Най отгоре трябва да е покрито всичко със дебел пласт захар 4-5 см . Бурканът трябва да е пълен ¾ от обемът си. Сместа се надига, „шупва“ през следващите дни и трябва да има пространство да не изкипи. Отворът на буркана се покрива с марля и се оставя на тъмно място. Веднъж на ден се бърка с дървена лъжица. Аз го оставих да престои не 21 дни, а 40 дни. Прецедих през марля, напълних в малки стъклени бутилки /хубаво е да са с тъмен цвят/ и сложих да отлежава на тъмно в мазето.

По време на вирусни епидемии, болестни състояния, за стабилизиране на имунитета се препоръчва прием на по една супена лъжица бъзов сок десетина минути преди хранене, три пъти дневно (forumzdrave.bg).

Успех!

 

 

2 коментара:

  1. Браво, Ванка, погрижил си се за здравето на любимите си хора!! Това наистина е елексир за здраве!!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване