Имах отдавна купен турски суров кадаиф и реших
да направя нещо различно. Получи се много вкусен и пухкав сладкиш.
Експериментите понякога са много апетитни.
Продукти: 500 г суров кадаиф, 220 г краве масло, 1 с.л. мед.
Сироп – 500 мл вода, 250 г захар, 2 с.л. мед, 2 с.л. настъргана
портокалова кора, няколко капки портокалова есенция.
За крема: 650 мл прясно мляко, 80 г фин пшеничен
грис, 20 г царевично нишесте, 150 г захар, 80 г краве масло, 4 ванилии, 2 яйца
и 2 жълтъка .
2 с.л захар и 100 мл вода.
Краве масло за смазване на формата.
Начин
на приготвяне: Настърганата портокалова кора задушете за
10-12 минути с 100 мл вода и 2 с.л. захар. Прецедете.
Пригответе сиропа. В тенджера изсипете захарта, залейте
със студена вода и сложете на котлона. Разбърквайте от време на време, докато
всички захарни кристали се разтворят. Оставете да заври.
След като сиропът заври, добавете към него меда, есенцията
и портокаловите корички. Гответе 10 минути на умерена температура, след което
охладете напълно.
Крем - Загрейте
в дълбока тенджера на умерен огън 650 мл прясно мляко. Щом кипне, сипете на
тънка струйка при постоянно бъркане сместа с гриса и захарта. Бъркайте с телена
бъркалка докато се сгъсти – около 10-15 мин. Отнемете от огъня. Прибавете
разбитите с вилица яйца и жълтъци, кравето масло и ванилиите. Разбъркайте добре
и оставете да изстине до 40 градуса. Като си потопите пръста в сместа да може
да търпи топлината. След това с телена бъркалка разбийте още веднъж да стане
пухкава смес.
Разтопете маслото в микровълнова фурна или в тиган,
добавете към него мед. Охладете малко сместа.
Кадаифът раздърпваме с пръсти, като разделяме конците
един от друг. С ръцете си внимателно разпределете цялото масло върху тестото,
разбъркайте добре. Кадаифът трябва да бъде равномерно наситен със смес от масло
и мед.
Намажете добре форма за печене с парче масло.
Разделете кадаифа на 2 части. Едната част сложете върху
формата, като я натискате с длан /водна чаша/, за да уплътните.
Загрейте фурната на 180 градуса и запечете за 10 минути.
Извадете тавата.
Сипете отгоре пухкавия крем с грис, а върху него
поставете останалата част от кадаифа. Трябва добре да покрие крема. Разрежете
на парчета.
Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 20-25
минути до приятно покафеняване отгоре.
Извадете и повторете разрезите. Залейте веднага със
студения сироп. Покрийте с алуминиево фолио и оставете да изстине сладкиша.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар