петък, 15 ноември 2024 г.

Салата Любовница

 


Салата „Любовница“ е слоеста салата за празничната трапеза на пластове с варено цвекло, моркови и сирене. За пикантност към горепосочените продукти се добавят стафиди, сини сливи, чесън и се поръсват със смлени орехи. По желание можете да пропуснете сините сливи, да добавите сладко-кисела ябълка и да замените твърдото сирене с топено сирене.

Въпреки че в салатата няма месо, тя засища благодарение на сиренето и сушените плодове. Зеленчуците и сиренето трябва да бъдат настъргани на ситно ренде: така те ще бъдат по-добре напоени и просто ще се стопят в устата ви.

Има вариант с добавка на пилешко месо и други продукти и се нарича „Господарка“.

Продукти за 3 порции: 170 г червено цвекло, 170 г моркови, 100 г сирене „Гауда“, 100 г майонеза с лимонов сок, 40 г сушени сини сливи, 20 г стафиди, 60 г орехови ядки, 2 скилидки чесън.

Клонка пресен магданоз за украса.

Начин на приготвяне:

Поставете цвеклото в тенджера със студена вода, след като заври, намалете топлината до средна, гответе 30 минути.

Докато цвеклото се готви, настържете сиренето на ситно ренде. Пресовайте чесъна през преса и смесете със сиренето.

Залейте стафидите с вряща вода за 3 минути, като през това време настържете морковите на ситно ренде. Отцедете течността от стафидите и ги смесете с морковите.

Обелете цвеклото и го настържете на ситно ренде. Измийте сините сливи и нарежете на малки кубчета, смесете с цвеклото.

Поставете майонезата в сладкарски пош или пош с отрязан ъгъл. Започнете да сглобявате салатата: поставете моркови и стафидите върху плоска чиния, покрийте слоя с мрежа от майонеза.

Поставете втория слой смес от сиренето и чесъна. Покрийте също с майонеза. Поставете цвеклото със сини сливи най отгоре и поръсете със счукани орехови ядки /можете да ги запечете/ . Украсете с клонка пресен магданоз.

Налейте си студена ракия или водка. Наздраве!

Добър апетит! 


Вместо „Гауда“ може да използвате друго твърдо или полутвърдо сирене. Можете да замените майонезата с натурално кисело мляко без добавки и ще получите лека, по-диетична версия на ястието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар