Салата
„Любовница“ е слоеста салата за празничната трапеза на пластове с варено
цвекло, моркови и сирене. За пикантност към горепосочените продукти се добавят
стафиди, сини сливи, чесън и се поръсват със смлени орехи. По желание можете да
пропуснете сините сливи, да добавите сладко-кисела ябълка и да замените
твърдото сирене с топено сирене.
Въпреки
че в салатата няма месо, тя засища благодарение на сиренето и сушените плодове.
Зеленчуците и сиренето трябва да бъдат настъргани на ситно ренде: така те ще
бъдат по-добре напоени и просто ще се стопят в устата ви.
Има
вариант с добавка на пилешко месо и други продукти и се нарича „Господарка“.
Продукти
за 3 порции: 170 г червено цвекло, 170 г моркови, 100 г
сирене „Гауда“, 100 г майонеза с лимонов сок, 40 г сушени сини сливи, 20 г
стафиди, 60 г орехови ядки, 2 скилидки чесън.
Клонка пресен магданоз за украса.
Начин
на приготвяне:
Поставете цвеклото в тенджера със студена вода, след като
заври, намалете топлината до средна, гответе 30 минути.
Докато цвеклото се готви, настържете сиренето на ситно
ренде. Пресовайте чесъна през преса и смесете със сиренето.
Залейте стафидите с вряща вода за 3 минути, като през
това време настържете морковите на ситно ренде. Отцедете течността от стафидите
и ги смесете с морковите.
Обелете цвеклото и го настържете на ситно ренде. Измийте
сините сливи и нарежете на малки кубчета, смесете с цвеклото.
Поставете майонезата в сладкарски пош или пош с отрязан
ъгъл. Започнете да сглобявате салатата: поставете моркови и стафидите върху
плоска чиния, покрийте слоя с мрежа от майонеза.
Поставете втория слой смес от сиренето и чесъна. Покрийте
също с майонеза. Поставете цвеклото със сини сливи най отгоре и поръсете със
счукани орехови ядки /можете да ги запечете/ . Украсете с клонка пресен
магданоз.
Налейте си студена ракия или водка. Наздраве!
Добър апетит!
Вместо
„Гауда“ може да използвате друго твърдо или полутвърдо сирене. Можете да
замените майонезата с натурално кисело мляко без добавки и ще получите лека,
по-диетична версия на ястието.
Няма коментари:
Публикуване на коментар