петък, 22 ноември 2024 г.

Датски коледни бисквитки Pebernodder

 


Peppernuts или Pebbernodder, както се наричат на датски, са традиционни северни коледни бисквитки. Малки, сладки и са много вкусни. 

В Дания наричат тези малки бисквитки pebernodder , което в директен превод означава черен пипер . Те са много популярни също в Германия и Холандия.

Произходът на тази бисквитка не е напълно известен, но се предполага да е някъде в Германия или Холандия.

Въпреки че тази рецепта се нарича pebernodder (черен пипер), тя не съдържа черен пипер, какъвто повечето хора биха асоциирали, когато се говори за черен пипер - вместо това една от подправките в тези бисквитки е белият пипер.

Рецептата е сравнително лесна - просто смесвате всички съставки в тесто с помощта на ръцете си или с миксер, след което тестото се навива на ленти, нарязва се на малки парчета и се овалва на топки.

Това е рецептата за традиционната бисквитка Pebernodder, който е коледна с размер на орех в кръгла/сферична форма.

 

Продукти за 44 броя: 220 г бяло брашно, 125 г захар, 125 г краве масло, 1 яйце, 1/2 ч. л. смляна канела, 1/2 ч. л. смлян карамфил, 1/2 ч. л. смлян бял пипер, 1/2 ч. л. смлян кардамон, 1/2 ч. л. смлян джинджифил, 1/2 ч.л ванилия на прах, 1 ч. л. сода бикарбонат и щипка сол.

Начин на приготвяне: Пресявате брашното и смесвате с подправките, содата и захарта. Добавете яйцето и мекото масло. Използвайте ръцете си или миксер, за да смесите /омесите/ тестото, докато придобие еднородна консистенция.

Разделете тестото на четири части и ги разточете на четири дълги ленти.

Използвайте нож, за да нарежете пръчките на малки парчета с размер на орех. Направете топчета.

Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете на 200 C за около 8-10 минути или докато станат хубави и златисти. Общото време за печене зависи от размера на вашите Peppernuts.

Оставете бисквитките да изстинат и ги съхранявайте в херметически затворена кутия или буркан.

Добър апетит!

 

Бележки

Аз лично оставих замесеното тесто за 45 минути в хладилник.

Уверете се, че фурната ви е напълно загрята, преди да започнете да печете бисквитките. По-добре е да изчакате 5-10 минути допълнително, за да загрее фурната напълно.

Когато печете сладките, внимавайте да поддържате температурата във фурната посочена в рецептата. Ако температурата е твърде ниска, има риск бисквитките да не запазят кръглата си форма.

Съхранявайте изпечените бисквитки в херметически затворен съд.

Източник : Ким Нилсен






Няма коментари:

Публикуване на коментар