вторник, 15 октомври 2024 г.

Гъби на тиган в корейски стил

 


Оригиналната рецепта е за гъби еноки, но аз я адаптирах за гъби печурки.

Това е рецепта за любителите на пикантното, лютивото.

Продукти: 250 г гъби печурки, 2 големи скилидки чесън, ½ с.л. захар, 2 с.л. паста кочудян, 1 с.л., равна лют червен пипер /кочугару/, 1 с.л. соев сос, ½ с.л. оризов оцет, 1 ч.л. с връх царевично нишесте, ½ с.л. сусамово масло, 125 мл вода.

40 мл растително масло.

 

Начин на приготвяне: Измийте и подсушете добре гъбите. Нарежете ги на ситно.

Пригответе соса: смесете пастата кочудян, кочугару, соевия сос, оризовия оцет, захарта, сусамово масло и водата.

В загрят тиган насилен огън запържете с 40 мл олио нарязаните гъби до златисто кафяво - по 2 минути от всяка страна. Ако тиганът е малък, изпържете гъбите на две партиди, не претоварвайте тигана.

Добавете соса заедно с чесъна към гъбите, намалете огъня до среден, гответе 4-5 минути, докато сосът заври. Отнемете от огъня, захлупете и оставете гъбите така 10 минути да попият този пикантен сос.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар