четвъртък, 17 октомври 2024 г.

Сладкиш с извара и тиква

 


В сезона на тиквата, това е един от любимите ми сладкиши.

Продукти:

За сместа с изварата - 500 г извара с ниска масленост – до 6%, 2 бр. яйца L, 100 г захар, 1 с.л. с връх царевично нишесте, кората на 1 портокал, 25 г маково семе

За тиквеното пюре – 500 г пюре от печена тиква, 2 бр. яйца L, 80 г захар, 1 с.л. с връх царевично нишесте, 1 ч.л. ванилов екстракт

Заливка – 100 г заквасена сметана 20%, 100 г тиквено пюре, 25 г захар, 1 яйце L

Сироп – 60 мл вода, 25 г захар

Краве масло за смазване на тавата.

Начин на приготвяне:

Сварете маковото семе за 15 минути на умерен огън, изцедете водата, изсушете маковото семе.

Настържете кората на добре измит среден портокал на едро ренде. Сварете ги в 60 мл вода и 25 г захар за 15 минути. Прецедете и подсушете.

Извара – Разбийте на пяна двете яйца със захарта. Прибавете последователно при постоянно бъркане царевичното брашно, изварата, маковото семе и настъргания портокал. Пасирайте до гладкост.



Изпечената тиква пасирайте и оставете на цедка да се изцеди напълно водата – няколко часа.



Разбийте на пяна двете яйца със захарта. Прибавете последователно при постоянно бъркане царевичното нишесте, ванилията и тиквеното пюре.

Застелете дъното на тавичка с падащи стени с диаметър 22 см с хартия за печене. Намажете хартията и стените на тавата с масло и поръсете с брашно. Поставете последователно по 1 с.л. от изварата, след това от тиквеното пюре и така докато свършат. Желателно е плънките да са с еднаква консистенция, ако има по- плътна /изварата/, разредете със заквасена сметана.

Леко почукайте формата с изварено-тиквената смес върху масата, така че сместа да се разпредели равномерно във формата.



За да създадете красива шарка при разрязване на гювеча, начертайте с дървено шишче няколко „лъча“ от стените на тигана към центъра. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса фурна за 45 минути, до готовност.

За заливката смесете заквасената сметана, захарта, яйцето и тиквеното пюре.

Извадете готовият сладкиш от фурната, залейте го със заливката и запечете още 10 мин. Готовата запеканка се охладете в тавата на леко отворена врата на изключената фурна и чак тогава отстранете страните от тавата.

Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар