четвъртък, 11 април 2024 г.

Шотландска супа с риба Cullen Skink

 


Cullen skink, едно от най-известните ястия в Шотландия. Това е обилна супа, която традиционно се приготвя с пушена пикша. Името на тази супа идва от Кълън, малко селище в североизточната част на Шотландия. Skink е шотландският термин за джолан, пищял от говеждо месо, така че повечето супи, направени от тези части, се наричат skink. Когато хората в Северна Шотландия не са успявали да намерят парчета говеждо месо поради икономически затруднения, но е имало много риба за готвене и навсякъде се намирала пушена пикша, яхниите с месо се превърнали в гъсти супи на рибна основа, но името Skink е останало.

 „Cullen Skink“ е невероятна супа. Пикшата е страхотна, мека и нежна риба, а опушените нотки на finnan haddie (пушена пикша) придават на тази супа уникалния вкус. Това е невероятно лесно ястие, което изисква много малко време за подготовка. Съставките на тази супа са много прости - ароматна нарязана осолена и пушена пикша, картофи, лук, мляко или сметана - именно с тях рибарите от китното шотландско село Кълън са приготвили първия "Cullen Skink". Рибата се вари в мляко, след което се добавят картофи и други съставки. Освен това можете да добавите много картофи, защото за местните тази супа понякога може да замести цял обяд. Традиционно Cullen Skink се е приготвяла от пушена пикша, но сега използват и прясна. Има множество варианти на супата според продуктите, които се намират под ръка. Спрях се на този и в къщи за отрицателно време ометоха супата.

Продукти: 600 г пушено филе от пикша , 500 мл прясно мляко, 200 мл готварска сметана,  1 малка връзка пресен магданоз / листата и дръжките разделени/, 1 дафинов лист, 70 г  несолено краве масло,1 средно голяма глава лук , нарязана на ситно, 5 средно големи сварени картофа, 7 г сол, 1 ч.л. смлян черен пипер - на вкус.

Начин на приготвяне: В дълбока тенджера оставете млякото и сметаната да заврат на среден огън. Сложете стръковете магданоз, дафиновия лист и цялото парче пикша. След минута намалете огъня на слаб и варете още 4 минути.

Свалете тенджерата от нагревателния уред. Оставете настрана за 5 минути така че подправките и пикшата да влеят аромата си в млякото.

Извадете рибното филе от тенджерата с решетъчна лъжица.

Прецедете течността през фина мрежеста цедка. Изхвърлете подправките.

В друга тенджера на слаб огън сложете маслото и лука. Гответе  докато маслото се разтопи и лукът стане полупрозрачен, около 5 минути. Внимавайте лукът да не загори, разбърквайте постоянно.

Единия картоф намачкайте на парчета, а другите четери пасирайте с млякото до гладка смес. Налейте я при запържения лук. Нарежете пушената пикша на хапки, да няма кости. Добавете я към супата.

Поръсете с нарязания магданоз и гответе, докато пикшата се затопли, около 5 минути. Не прекалявайте, защото парчетата риба може да се разпаднат.

Подправете на вкус със сол и черен пипер. Внимавайте със солта, тъй като рибата ще придаде доста солен вкус сама по себе си.

При поднасяне гарнирайте супата с нарязани листенца магданоз и прясно смлян черен пипер. Сервирайте с хрупкав хляб по желание.

Добър апетит!

 


П.П. Лукът може да се замени с праз лук. На всяка купичка супа може да се добави по 1 поширано яйце. Аз лично сложих при варенето корени от магданоз и ½ с.л. подправки за риба. Невероятен аромат придоби супата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар