Аджапсандал е популярно грузинско ястие. Има много рецепти за него. Всяка домакиня в Грузия го приготвя по свой начин. Това е ароматно ястие от патладжан, домати и сладки пиперки. Процесът на приготвяне на аджапсандал е необичаен с това, че всички зеленчуци първо се пържат отделно, а след това, подправени с подправки, чесън и пресни билки, се задушават заедно. Тогава се случва истинската кулинарна магия
И
това е доста дълъг процес, ако не използвате няколко тигана наведнъж. Попаднах
на рецепта в която зеленчуците се приготвят първо във фурна и после се
запържват заедно с подправките.
По
време на постите на всички им хареса ястието.
Продукти
за 6 порции: 500 г патладжани, 300 г домати, 250 г сладки
чушки, 150 г картофи, 120 г лук, 3 скилидки чесън, 5 с.л. зехтин, 1 ч.л. хмели
сунели, 1 ч.л. суха аджика, ½ ч.л. смлян черен пипер, 8 г сол /на вкус/.
Пресен кориандър /магданоз / при поднасяне.
Начин
на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C. Нарежете патладжаните на
кубчета със страна около 2 см, сложете в дълбока купа, посолете, залейте 2 с.л.
зехтин, разбъркайте добре с ръце, докато всички парчета патладжан се покрият с
мазнина. Сладкият пипер почистете от семките, нарежете го на 2-3 см филийки,
леко го посолявате. Заливате с 1 с.л. зехтин и разбърквате. Поставете
патладжаните и чушките на един слой върху лист за печене. Печете във фурната за
около 20 минути. Патладжаните трябва да омекнат - можете да проверите това като
ги надупчите с вилица. Сварете картофите. Охладете, обелете и нарежете на
парчета. Лукът
накълцайте на полумесеци.
Доматите - направете кръстосан разрез върху кожата,
залейте я с вряла вода, след това със студена вода и отстранете кожата.
Нарежете ги на кубчета.
Загрейте тиган с 2 с.л. зехтин, запържете лука до
омекване. Сложете доматите и нарязания чесън. Гответе 4-5 минути, докато водата
им се изпари. Добавете патладжана с чушките и картофите. Посолете, добавете
подправките и оставете да къкри 10–15 минути. Индикатор за готовността на
ястието е неговата консистенция: зеленчуците ще омекнат, а доматите ще се
превърнат в сос, който ще обвие всяко парче.
Прехвърлете зеленчуците в керамична купа или чиния.
Украсете с кориандър или магданоз. Ястието може да се сервира топло или студено.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар