събота, 27 април 2024 г.

Зеленчукова супа с пилешко месо

 


Изумително проста супа. В скандинавските страни е популярна със свински гърди или говеждо месо.

Продукти за 4 порции: 300 г пилешко месо, 170 г зелен грах, 1/2 глава лук, 1 стрък целина, 1 морков, 2 малки картофа, 2 с.л. зехтин,

800 мл топъл пилешки бульон, 1 ч.л. с връх дижонска горчица, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, 10 г сол.

Зелен лук или магданоз/копър за сервиране. Няколко зърна черен пипер.

Начин на приготвяне: Пилешко месо с кости сварете с малко сол и зърна черен пипер с 1 л вода. Прецедете и отделете 800 мл бульон. Отделете месото от костите и го нарежете на дребно.

Изплакнете граха в студена вода. Нарежете лука на полумесеци. Целината и морковите на лентички или кубчета. Картофите на кубчета. Загрейте олиото в тиган и задушете лука, докато стане прозрачен. Сложете морковите и целината, запържете още 3-4 минути. Добавете граха, налейте горещия бульон , гответе 20-25 минути.                        След това пуснете картофите, черния пипер и солта. Варете още 10-15 минути или до пълното омекване на граха. В края на готвенето добавете горчицата и нарязаното пилешко месо.                                        Изсипете супата в купички, отгоре поръсете с пресен магданоз, нарязани лучени пера или копър.

Добър апетит!

 

Вместо пилешко месо супата може да се направи с пушена сьомга и зеленчуков бульон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар