сряда, 6 декември 2023 г.

Коледни бисквитки

 


Тази рецепта за сладки е традиционна коледна бисквитка в някои райони на Чехия. Вкусно лакомство, което изисква само няколко съставки.

Продукти:

Тесто: 350 г бяло брашно, 200 г краве масло, 1 яйце и 2 жълтъка, 150 г захар кристал, 2 ванилии, кората на 1 лимон,40 мл ром, щипка сол.

Паниране – 2 белтъка, 1 с.л. студена вода, 200 г смелени орехи.

За слепване 120 г черен шоколад, 60 г краве масло.

 

Начин на приготвяне: Разбийте жълтъците, яйцето, кравето масло и захарта до еднородна смес. Добавете на части брашното, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и рома. Замесете меко, лепнещо тесто. Поставете в найлонова кесия, затворете и оставете в хладилник за 1,30 ч. След това извадете и оформете 60 броя топчета.

Белтъците разбийте на пяна с водата.

С помощта на вилици топнете всяко топче в разбитите белтъци, после оваляйте в смелените орехи и поставете в тава застлана с кухненска хартия за печене.

Загрейте фурната на 180 °C  и изпечете топчетата за 23-25 минути без да отваряте вратата на фурната. Извадете и охладете напълно.

На водна баня разтопете шоколада, прибавете кравето масло и с телена бъркалка разбъркайте до гладкост на сместа. Оставете малко да изстине.

Слепете бисквитките с шоколада. Могат да се съхраняват в затворен съд дълго време.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар