Бисквитите
Speculoos идват от Белгия и имат дълга история.
Канела,
кардамон и карамфил, тези три съкровища от Ориента принадлежат към всяка рецепта
за бисквити Speculoos. В зависимост от региона и традицията се добавят също джинджифил,
звездовиден анасон или лимонова кора. В комбинация те създават неповторимия
коледен аромат. Преди печене тестото се пресова в специални правоъгълни форми,
наречени модели, внимателно се изважда и поставя върху тавата за печене. Така
се виждат типичните повърхностни мотиви на изключително красивите коледни
сладки.
Откъде
произлиза името Speculoos? Има версия че е от начина на приготвяне: латинската
дума „speculum“ означава огледало. Тъй като бисквитката е релефна с помощта на
формата, шарката на готовото тесто винаги показва огледалния образ на модела.
Друга теория предполага, че латинският глагол „speculare“ е произходът на
името; това означава нещо като „да наблюдавам“. Епископът е бил „спекулантът“,
който следи какво се е случвало в неговите общности. Историята на Спекулос е
тясно свързана с тази на Свети Николай, епископ на Мира. Никола е живял близо
до днешна Анталия през трети и четвърти век. Според традицията той е починал на
6 декември, Никулден. Тъй като се казва, че епископът е извършил много добрини
и редица чудеса през живота си, в Холандия възниква традицията на този ден да
се раздават печени изображения на светеца.
Холандия,
подобно на пристанищните градове на Рейнланд, играят не малка роля в приготвянето
на тези бисквитки: през десети век същите ориенталски подправки, които сега
свързваме с Коледа, са широко разпространени в Централна Европа. Крайбрежните
търговски градове и важни митнически пунктове като Кьолн първи влизат в контакт
с тях. Не е известно точно на кого е хрумнала идеята да се изпекат
традиционните бисквити с Никулденски картини. Но и до днес сладкишите
изобразяват много сцени от живота на светеца. Такива като кораб, когато веднъж свети
Николай е успокоявал опасна морска буря, хора и животни, които е срещнал по
време на пътуванията си, но също така и житни класове или мелници, показващи
как е раздавал зърно на бедните в Мира.
В
Холандия и Белгия можете да си купите спекулос през цялата година, както и в
някои бивши колонии като Индонезия. А жителите на Кьолн също могат да похапнат
традиционните си катедрални спекулози по всяко време на годината.
От
многото различни рецепти се спрях на тази и не съжалявам.
Продукти за около 60 броя: 500 г бяло брашно, 250 г кафява захар /с дъх на карамел/, 250 г краве масло, 30 г бадемово брашно, 30 г лешниково брашно, 20 мл прясно мляко, 1/3 ч.л. сол, 1 яйце и 2 жълтъка L, 1 ч.л смлян карамфил , 1 ч.л. смлян джинджифил, 0,5 ч.л. смлян кардамон, 1 с.л. смляна канела, 1 с.л. мед, 1 ч.л. с връх бакпулвер.
Начин
на приготвяне: Разбъркайте двата жълтъка в прясното мляко.
След това разбийте маслото с 1 яйце, жълтъците и кафявата захар в купа до
пухкава смес. Добавете в сместа солта, канела, джинджифил, карамфил, кардамон
и меда. Отново разбъркайте.
Бакпулверът, брашното, бадемовото и лешниково брашно
смесете и пресейте. Добавете на части в купата. Първо разбърквайте с миксер, а
после омесете тестото на ръка. Загънете в кухненско безцветно фолио и оставете
за 2 часа в хладилник.
Извадете и примесете. Ако имате форми за бисквити
спекулос може да се притиснете в
желаната форма на спекулус и да се загладите отгоре - разбира се, можете да
използвате и други форми.
Поставете в тава застлана с хартия за печене. Загрейте
фурната на 200°C Печете 10 минути, ако бисквитките са с дебелина 3 мм, ако са
по дебели 12 минути . Ако искате да не са ронливи и да хрупкат 14 минути.
Извадете ги от тавата като изстинат. Насладете се на аромата!
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар