неделя, 17 декември 2023 г.

Бисквити Speculoos

 


Бисквитите Speculoos идват от Белгия и имат дълга история.

Канела, кардамон и карамфил, тези три съкровища от Ориента принадлежат към всяка рецепта за бисквити Speculoos. В зависимост от региона и традицията се добавят също джинджифил, звездовиден анасон или лимонова кора. В комбинация те създават неповторимия коледен аромат. Преди печене тестото се пресова в специални правоъгълни форми, наречени модели, внимателно се изважда и поставя върху тавата за печене. Така се виждат типичните повърхностни мотиви на изключително красивите коледни сладки.

Откъде произлиза името Speculoos? Има версия че е от начина на приготвяне: латинската дума „speculum“ означава огледало. Тъй като бисквитката е релефна с помощта на формата, шарката на готовото тесто винаги показва огледалния образ на модела. Друга теория предполага, че латинският глагол „speculare“ е произходът на името; това означава нещо като „да наблюдавам“. Епископът е бил „спекулантът“, който следи какво се е случвало в неговите общности. Историята на Спекулос е тясно свързана с тази на Свети Николай, епископ на Мира. Никола е живял близо до днешна Анталия през трети и четвърти век. Според традицията той е починал на 6 декември, Никулден. Тъй като се казва, че епископът е извършил много добрини и редица чудеса през живота си, в Холандия възниква традицията на този ден да се раздават печени изображения на светеца.

Холандия, подобно на пристанищните градове на Рейнланд, играят не малка роля в приготвянето на тези бисквитки: през десети век същите ориенталски подправки, които сега свързваме с Коледа, са широко разпространени в Централна Европа. Крайбрежните търговски градове и важни митнически пунктове като Кьолн първи влизат в контакт с тях. Не е известно точно на кого е хрумнала идеята да се изпекат традиционните бисквити с Никулденски картини. Но и до днес сладкишите изобразяват много сцени от живота на светеца. Такива като кораб, когато веднъж свети Николай е успокоявал опасна морска буря, хора и животни, които е срещнал по време на пътуванията си, но също така и житни класове или мелници, показващи как е раздавал зърно на бедните в Мира.

В Холандия и Белгия можете да си купите спекулос през цялата година, както и в някои бивши колонии като Индонезия. А жителите на Кьолн също могат да похапнат традиционните си катедрални спекулози по всяко време на годината.

От многото различни рецепти се спрях на тази и не съжалявам.

  

Продукти за около 60 броя: 500 г бяло брашно, 250 г кафява захар /с дъх на карамел/, 250 г краве масло, 30 г бадемово брашно, 30 г лешниково брашно, 20 мл прясно мляко, 1/3 ч.л. сол, 1 яйце и 2 жълтъка L, 1 ч.л смлян карамфил , 1 ч.л. смлян джинджифил, 0,5 ч.л. смлян кардамон, 1 с.л. смляна канела, 1 с.л. мед, 1 ч.л. с връх бакпулвер.

Начин на приготвяне: Разбъркайте двата жълтъка в прясното мляко. След това разбийте маслото с 1 яйце, жълтъците и кафявата захар в купа до пухкава смес. Добавете в сместа солта, канела, джинджифил, карамфил, кардамон и меда. Отново разбъркайте.

Бакпулверът, брашното, бадемовото и лешниково брашно смесете и пресейте. Добавете на части в купата. Първо разбърквайте с миксер, а после омесете тестото на ръка. Загънете в кухненско безцветно фолио и оставете за 2 часа в хладилник.

Извадете и примесете. Ако имате форми за бисквити спекулос  може да се притиснете в желаната форма на спекулус и да се загладите отгоре - разбира се, можете да използвате и други форми.

Поставете в тава застлана с хартия за печене. Загрейте фурната на 200°C Печете 10 минути, ако бисквитките са с дебелина 3 мм, ако са по дебели 12 минути . Ако искате да не са ронливи и да хрупкат 14 минути. Извадете ги от тавата като изстинат. Насладете се на аромата!

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар