неделя, 3 декември 2023 г.

Смесена селска туршия


Бърза, много лесна и с големи вариации в продуктите туршия. Най важно е да се спазва пропорцията вода – сол. За вкуса – според вложените зеленчуци. Важно е последните да не са обработени с химикали и много торове.

Продукти: Зелени домати, моркови, чушки върхари, зеле на филии, карфиол, краставички, малка глава целина с листата – в предпочитана от домакинята пропорция, сол.

 

Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват и измиват много добре. Няколко пъти под течаща вода. На чушките скъсете дръжките им и ги набодете на няколко места, Краставичките също. Карфиолът накъсайте на розички. Зелените домати разрежете наполовина /да не са много големи/. Зелето нарежете на малки филии. Морковите обелете с картофобелачка.

Наредете плътно зеленчуците в малко бидонче /10 л/  и налейте вода. После я излейте и премерете. На 1 л вода сложете 40 г морска сол. Заварете да се разтопи напълно солта. Оставете да изстине и залейте зеленчуците. Затиснете ги с венец от вишневи или дюлеви клонки. Зеленчуците трябва да бъдат под водата. Оставете в помещение с нормална температура -14-15 градуса. След 5 дни преместете на студено и започнете претакането – 5-6 пъти.

Готово! Хрупкава и много приятна туршия.

Добър апетит! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар