Бърза,
много лесна и с големи вариации в продуктите туршия. Най важно е да се спазва
пропорцията вода – сол. За вкуса – според вложените зеленчуци. Важно е
последните да не са обработени с химикали и много торове.
Продукти:
Зелени домати, моркови, чушки върхари,
зеле на филии, карфиол, краставички, малка глава целина с листата – в предпочитана
от домакинята пропорция, сол.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват и измиват
много добре. Няколко пъти под течаща вода. На чушките скъсете дръжките им и ги
набодете на няколко места, Краставичките също. Карфиолът накъсайте на розички.
Зелените домати разрежете наполовина /да не са много големи/. Зелето нарежете
на малки филии. Морковите обелете с
картофобелачка.
Наредете плътно зеленчуците в малко бидонче /10 л/ и налейте вода. После я излейте и премерете.
На 1 л вода сложете 40 г морска сол. Заварете да се разтопи напълно солта.
Оставете да изстине и залейте зеленчуците. Затиснете ги с венец от вишневи или
дюлеви клонки. Зеленчуците трябва да
бъдат под водата. Оставете в помещение с нормална температура -14-15
градуса. След 5 дни преместете на студено и започнете претакането – 5-6 пъти.
Готово! Хрупкава и много приятна туршия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар