петък, 23 юни 2023 г.

Патладжани по китайски в чили сос

 


Това ястие напоследък набира огромна популярност. И нищо чудно! Сочните патладжани, съчетани със сладко-лютив чили сос и ароматни зеленчуци, са невероятно вкусни. А тези патладжани се приготвят много лесно и бързо. Още по бързо се изяждат.

Продукти за две порции: 300 г патладжани, 1 малка връзка кориандър /може да се замени с магданоз/, 3 стръка пресен лук, 1 малка люта червена /зелена/ чушка, 1 ч.л. сол, 2 с.л. с връх царевично нишесте.

Чили сос – 3 см корен джинджифил, 3 с.л. оризов оцет, 3 с.л. соев сос, 3 ч.л. кафява захар, 2 ч.л. царевично нишесте, 1 с.л. сусамово олио, 3 скилидки чесън.

Препечени сусамови семена за поръсване /по желание/, вода за накисване на патладжаните. Растително масло за пържене.

Начин на приготвяне: Настържете чесъна и джинджифила. Накълцайте кориандъра и зеления лук. Разрежете лютата чушка наполовина, отстранете семената и дръжката. Нарежете на тънки филийки.

Смесете всички съставки за соса.

Патладжанът  разполовете по дължина и след това нарежете на филийки с дебелина 1 см . Поръсете със сол, залейте с вода да ги покрие и оставете така 60 минути. Внимавайте да е през цялото време под водата. Извадете, оцедете и подсушете добре с хартиена кърпа.

В найлонова кесия сложете подсушените патладжани и 2 с.л. с връх царевично нишесте. Разтръскайте добре да се покрият всички резени с него.

Налейте поне 4 с.л. растително масло и запържете половината патладжан до хрупкавост. Средно по около 4 минути от всяка страна. Извадете и оставете върху хартия да се оцеди. Повторете същата операция и с другата половина. Когато са готови, върнете първата половина в тигана, заедно с нарязаните люта чушка и лук. Запържете за 40 секунди като разбърквате внимателно с дървена лъжица. Изсипете соса и гответе, като разбърквате леко, докато се сгъсти. Това става много бързо.

Подредете патладжана върху чинии, поръсете с кориандър /магданоз/. По желание поръсете с препечени сусамови семена.

Добър апетит!

2 коментара: