неделя, 11 юни 2023 г.

Кюфтенца в доматен сос по римски

 


Кажете ми, ще се намери ли поне един българин от месоядните, който да не обича нежни месни кюфтенца в сос? Аз не съм срещал такива. И италианците не правят изключение. Нали такива кюфтенца миришат на детство, мама и домашна кухня. А се прави това ястие толкова просто. Сега ще Ви представя една рецепта, която опитах в едно квартално ресторантче в Рим тази година.

Продукти: 600 г кайма смес /50% телешка и 50 % свинска/, 200 г твърд хляб, 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 кг обелени домати, 2-3 скилидки чесън /или 1 ч.л. чесън на прах/, 1 средно голяма глава лук, 1 връзка пресен магданоз, 1 ч.л. равна смлян черен пипер, 30 г настъргано сирене „Пармезан“, 30 г настъргано сирене „Пекорино“, 3 ч.л. сол, 100 мл вода, 80 мл зехтин.

Начин на приготвяне: Натрошете хляба и го залейте с млякото. Нека престои така 10-15 мин., да поеме течността.

Чесънът пресовайте ситно. Магданозът накълцайте. Смесете каймата, черния пипер, чесъна, ½ от магданоза, 1 ч.л. сол, и сирената. Разбъркайте. След това прибавете изстискания хляб и омесете няколко минути до еднородна смес. Оставете в хладилника за 2 часа.

После настържете доматите на ситно ренде.

В дълбока тенджера загрейте зехтина. Запържете за няколко минути нарязания на ситно лук. Добавете настърганото домати и водата. Нека всичко да се вари около 15 минути на умерен огън.

През това време пригответе каймата, като я направите на малки кюфтенца, големи колкото орех. След 15-та минута ги прибавете при доматите в тенджерата. Захлупете и оставете ястието да къкри 45 минути.  Накрая преди да свалите от огъня поръсете с останалите сол и магданоз.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар