сряда, 31 май 2023 г.

Пилаф с пилешко месо по арабски

 


Обичам арабската кухня с нейните аромати. Тази рецепта е моя компилация на няколко различни други такива. А начина на приготвяне на ориза е взет от персийската кухня.

Продукти: 1 ч.ч. ориз басмати, 350 г пилешко месо от гърдите,  1 глава лук, 1 средно голям патладжан, 50 г бланширан грах, 1 голяма червена чушка, 1 голям морков, 3-4 скилидки чесън, 1  голям домат, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. с връх подправка „Рас ел Ханут“, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/2 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. шафран /смлян/, 1 с.л. плодчета червен Берберис, ½ ч.л. смляна канела, 2-3 счукани гвоздейчета карамфил, ½ ч.л. смлян бахар, 1 ч.л. настъргана кора лимон, 2 ч.л. сол /на вкус/, 80 мл зехтин, 50 г краве масло, 50 мл бяло вино, 150 мл вода

1,5 л вода, 1 с.л. зехтин за варене на ориза.

Отделно вода за накисване на ориза.

Пресен магданоз и 50 г кедрови ядки за поръсване.      

Начин на приготвяне:

Премийте на студена течаща вода ориза и го накиснете за 20 мин. Месото и зеленчуците нарежете на дребно.

В тенджера сложете 40 мл зехтин и запържете за 6 - 8 минути на силен огън нарязаното пилешко месо. Накрая налейте 50 мл бяло вино, намалете огъня на слаб и оставете да къкри докато течността изври. Разбърквайте периодично. Преди да извадите месото добавете подправките /без шафрана и лимонената кора/ и 1 ч.л. сол. Разбърквайте отново и отстранете от огъня.

Загрейте 40 мл зехтин в  тиган. Запържете нарязания лука.  Гответе, докато лукът стане златисто кафяв, след което добавете ситно нарязан чесън. Запържвате 2 минути. После сложете моркова, чушката, патладжана. Пържите още 5-6 минути. Накрая обеления и нарязан на ситно домат, доматеното пюре. Разбърквайте на огъна още около 5 минути.

В получения сос добавете плодчета берберис, настърганата лимонена кора, граха и пилешкото месо. Изсипвате в затоплена дълбока тенджера.

Отделно в друга тенджера се поставете 1,5 л вода и 1 с.л. зехтин. След като заври водата /силен огън/ се добавете ориза и варите точно 6 минути след повторното завиране на  течността. После  прецеждате ориза и веднага сипвате върху месото със зеленчуците в другата тенджера. Подравнете и залейте отгоре с 150 мл вряща вода с разтворен в нея шафран и 1 ч.л. сол. Поставете сега и нарязаното на малки парчета масло.

Варете на силен огън 5 минути. След което намалете на слаб. Поставете на отвора два пласта кухненска хартия, захлупете и варете още 30 минути. Ястието трябва вече да е готово. Изключете нагревателния уред и оставете тенджерата там захлупена още 15 минути.

Сервирайте поръсен с пресен накълцат магданоз и запържени кедрови ядки. Насладете се.

Добър апетит!

 

П.П. Разполагам с плот с 4 нагревателни гнезда. Което ми позволява едновременно да започна термичната обработка на месото, зеленчуците и ориза. Важно е всички продукти да бъдат топли преди окончателно всичко да се подреди в една тенджера. Малко нетрадиционен начин за приготвяне. Но всичко стана много вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар