понеделник, 2 декември 2019 г.

Кекс с моркови




Продукти: Бяло брашно -260 г, растително масло – 200 мл, моркови , почистени – 250 г, захар – 150 г, яйца – 4 бр. L, бакпулвер – 7 г, ванилия – 0.4 г, сол – 1 щипка, какао на прах – 15 г .
За заливка – 100 г черен или млечен шоколад, 50 мл течна сметана, 30 г краве масло.

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата с пудрата захар до хомогенна смес. Прибавете постепенно при постоянно бъркане растителното масло, пасираните моркови, омесените с пресятото брашно ванилия, сол и бакпулвер. Бъркайте докато се появят мехурчета отгоре на сместа. Отделете ½ ч.ч. от нея и омесете с какаото. Първо прехвърлете в намаслена и набрашнена форма за печене тази част от сместа без какаото, след това налейте другата. /Използвах форма за кекс./ Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса – първо само на долен реотан 20 мин., след това включете и горния реотан. Печете още 20 мин. Проверете с дървена клечка дали е изпечен добре кекса. В зависимост от фурната ви може да се наложи да се допече още 5-6 мин. Пекох на 2 ро долно ниво от 5 нива във фурната.
Извадете и оставете да се изстуди.
Шоколадова смес – Загрейте на слаб огън сметаната, прибавете начупения на дребни парчета шоколад и разбъркайте докато се разтопи и оформи хомогенна смес. Накрая сложете маслото. Разбийте. Залейте веднага студения кекс. Оставете на хладно да стегне.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар