събота, 25 май 2019 г.

Арпа с телешко месо и зеленчуци



Продукти: 650 г телешко месо, 150 г червени чушки, 100 г моркови, 150 г домати, 70 г лук, 3-4 скилидки чесън, 300 г арпа, 20 г целина – корен, 2 с.л. накълцан пресен джоджен, 2 с.л. накълцан пресен магданоз, 1 ч.л. смлян черен пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 0.25 г шафран, 14 г сол, 1 л и 200 мл телешки бульон, 4-5 зърна черен пипер, 60 мл зехтин.

Начин на приготвяне: От костите на телешки джолан за 90 мин. сварих 1.2 л  бульон. Месото нарязах на дребни парчета и запържих за 15 мин. След това налях 300 мл бульон и задуших на умерен огън под похлупак до пълно изпаряване на течността. Малко повече от час ми отне. Добавих нарязаните на дребно зеленчуци, увеличих огъня на силен и бърках около 4-5 мин. После сложих подправките и солта. Още около минута на огъня и към ястието прибавих сварената и оцедена арпа. /Арпата сварих за 14 мин. в 900 мл телешки бульон, шафрана и 4-5 зърна черен пипер. След сваряването, прецедих./  Разбърках още 2-3 мин, отнех от огъня и оставих захлупено ястието 15 мин. Сервирах го топло.
  Добър апетит!

П.П. Тъй като бях направил 2 л  бульон, отделих част от готовото ястие, прибавих 500 мл бульон и кипнах. Получи се чудесна супа поднесена с лют червен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар