събота, 25 май 2019 г.

Сръбски хляб “Погачице”



За мен хляб е силно казано. Повече готовия продукт прилича на памук погача. Но е много вкусен и бързо изчезна. Жалко че направих рецептата само с 2/3 от продуктите. Следващия път ще поправя грешката. Даже тези в къщи, които са на диета, се включиха в похапването на хляба.
Продукти:  400 мл топло прясно мляко,  650 г бяло брашно, 100 г разтопено краве масло, 20 г прясна мая или 7 г суха,  40 г захар, 12 г сол, 10 г сусамено семе, 5 г микс от 5 билки Провансал /розмарин, чубрица, мащерка, босилек и естрагон/ .
По желание 1 жълтък и 1 с.л. разтопено краве масло.
Вода.

Начин на приготвяне: Разтворете прясната мая в 50 мл топло мляко, 20 г захар и 20 г брашно. Оставете да набъбне. Направете кладенче  от останалото брашно, налейте там топлото мляко, набъбналата мая, останалата захар и сол. Замесете тесто. Оставете в покрит намаслен съд на топло да удвои обемът си. Отнема от 40 до 60 мин.
Кравето масло разтопете и смесете с микса от билки и сусаменото семе.
Готовото тесто разделете на 26 – 28 равни части. Частите смачкайте, оформете като малки питки. Топнете всяка в кравето масло и редете във продълговата форма, застлана с кухненска хартия за печене. Сложете на топло да набъбнат – 30 мин. По желание можете да намажете отгоре с разбит жълтък, омесен с 1 с.л. краве масло или със смес от кравето масло билките и сусаменото семе.
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса около 30 – 35 мин., като след 20 мин. покрийте с фолио да не прегори. Преди да започнете да печете, сложете в загрятата фурна 200 мл вода в огнеупорен съд и го дръжте там през цялото време. Получава пухкав, ароматен хляб с хрупкава коричка.
 Добър апетит!

2 коментара:

  1. Каква ти диета, давай го насам:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен хляб се е получил, но наистина мекия хляб не е полезен за стомаха, а сухара.Така,че ако трябва нека се спазва диета.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване