петък, 15 февруари 2019 г.

Гулаш



Според Уикипедия - Гулашът е ястие, произлизащо от унгарската кухня, и е приготвяно от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер. Името му идва от унгарското gulyás, от gulya – „кравар“.
Гулашът е национално ястие в Унгария и съседните ѝ страни в Централна Европа и Балканите и е широко известен в други части на света. По традиция той се смята за просто домашно ястие, тъй като изисква малко внимание след първоначалното си приготвяне и защото използва по-евтини парчета месо.
Гулашът най-често се приготвя като яхния. Месото се нарязва на парчета, посолява се, подправя се с черен и червен пипер и се запържва в гореща мазнина. Използва се месо от джолан или плешка с достатъчно жили, защото гулашът се сгъстява благодарение на жилавите, добре развити мускули, богати на колаген. Добавят се нарязан на филийки лук, червени чушки и чесън. След като месото се зачерви, се добавя бульон или вода и яхнията се оставя да ври на тих огън в продължение на няколко часа, за да се сгъсти. Може да се добавят нарязани на дребни кубчета картофи, за да направят яхнията още по-гъста и гладка, след като се разварят. Понякога се добавят и други подправки, особено дафинов лист, мащерка и смлени семена от ким. Малко бяло вино или много малко винен оцет могат да се добавят към края на готвенето. Някои готварски книги препоръчват използване на брашно или царевично нишесте за сгъстяване, но това прави вкуса по-мек. Други предлагат да се използват немалки количества домати за оцветяване и овкусяване. Малко домати в бульона или капка доматено пюре може и да подобрят вкуса и вида на ястието, но гулашът е пиперено ястие и вкусът на домати не трябва да се усеща.

След като се запознахме с историята на ястието, ето моят вариант.

Продукти: 500 г телешко месо, 60 г лук, 2 по големи скилидки чесън /1 пресен стрък/, 150 г пресни червени чушки, 50 г моркови /1 бр./, 2-3 чери доматчета, 60 мл олио / в оригинала свинска мас/, 1 бр. дафинов лист, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1/3 ч.л смлян ким, 1 ч.л. смлян червен пипер + 2-3 щипки лют смлян червен пипер, 2 с.л. бяло вино, 1 с.л. равна препечено брашно, вода, 2/3 ч.л. сол или на вкус.
Пресен магданоз за поръсване при поднасяне.

Начин на приготвяне: Нарежете месото на малки кубчета. Лукът нарязваме на дребно, чесънът пресоваме. Зеленчуците също нарязваме на кубчета. Доматите на четвъртинки.
Запържете лука в горещо олио /свинска мас/, докато не стане прозрачен. Добавете месото, запържете 10-12 минути, докато омекне.
Поръсете с червен пипер, разбъркайте и добавете виното, дафиновия лист и вряла вода, колкото да покрие продуктите. Захлупете, намалете огъня на умерен и нека се задушава докато почти изври водата. Около 40 - 50 мин. След това сложете нарязаните зеленчуци /без доматите/, долейте с вряла вода да покрие продуктите. Нека ястието да къкри на слаб огън докато напълно се свари месото. 10 мин. преди да свалите от огъня прибавете доматите, подправките, солта и размитото в малко вода брашно. Разбърквайте периодично.
Сервирайте ястието топло, поръсено с пресен магданоз.

Добър апетит!

2 коментара: