вторник, 24 юли 2018 г.

Сироп от къпини в домашни условия


 

Продукти:  2.5 кг къпини, 2 кг захар, 2 ч.л. лимонтозу, 600 мл вода.

Начин на приготвяне: Подбирате добре узрели плодове. Измивате къпините със студена вода. Слагате ги в съд, леко намачквате и насипвате върху тях 2 кг захар.  Оставяте да престоят така 24 часа, като ги бъркате периодично. Съдът не трябва да е затворен, а да е покрит с тензух или гъста мрежа. След това прехвърляте на нагревателен уред и заливате малините с 600 мл вода. Разбърквате. Като заври, държите 13 мин. на огъня. Ако се появи пяна, махате я с решетъчна лъжица. Накрая слагате лимонтозу и бъркате още около 1 мин. да се разтвори. Сваляте от огъня, прецеждате през марля /гъсто сито/ течността и пълните докато е гореща течността в затоплени шишета. Стерилизирате ги 5 мин.  Готово.
Сварените оцедени къпини ползвате за смути. Съхранявате на тъмно и хладно място /мазе/.

При употреба разреждате - на 1 част сироп 6 -8 части минерална, обикновена или газирана вода.

Добър апетит!

5 коментара:

  1. Страхотен сироп! Ще чакам дъщерята да обере служебната къпина:)
    Обаче имам проблем с изваряването, нямам подходящ съд.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Веси! Ще ти трябва тенджера 5 л и всичко ще бъде ок.
      Не тормози щерката, мама трябва да си знае работата. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ааа, тя само бере къпината, че е на тяхното работно място, със зетя и цяло тято носи къпини, миналото какво ли не правих, то вино, то оцет, сок обаче не съм.

    ОтговорИзтриване
  3. Заляти със захарта, къпините трябва да престоят 24ч в хладилник или не е нужно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Не е нужно да бъдат в хладилник. Дори е хубаво да престоят на по топло място. Аз ги държа на терасата, но не на пряка слънчева светлина. Покрити с тензух или мрежа, като 3-4 пъти ги разбърквам през няколко часа. Поздрави!

      Изтриване