събота, 11 юни 2016 г.

Сладкиш с желирано кисело мляко и плодове


 


Продукти:
БЛАТ - 2 бр. яйца, 1/2 ч.ч. захар,  2/3 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 180 мл сок от компот от кайсии /праскови/ и 1ч.л. с връх бакпулвер.

КРЕМ: 2 кофички кисело мляко – общо 800 г, 2 пакетчета желатин, 1ч.ч. / 200мл / захар, плодове 200 г череши- без костилки, 200 г нарязани и обелени узрели кайсии.

ЗАЛИВКА: 250 мл сок от компот от кайсии /череши/, 5 г желатин.

 

Начин на приготвяне:
Блат - Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно се прибавя брашното, в което предварително се смесва бакпулвера. Пече се около 20-25 мин. на 180 градуса предварително загрята фурна /в тавичка с диаметър 26-28 см с падащи стени/ . След изпичане – се сиропира докато е горещ със студен сок от компот кайсия.

Крем /пълнеж/ -Използваме кисело мляко -  по едно 2% и 3.2% . Разбиваме ги с телена бъркалка, заедно със захарта. Млеката ги затопляме по 30 сек в микровълновата фурна.
Накисваме желатина в 120 мл студена вода, после на водна баня го разтапяме и прибавяме на тънка струйка разбитото кисело. Отнемаме от огъня, оставяме да изстине около 60 сек и прибавяме нарязаните кайсии и цели череши /без костилки/. Заливаме блата и оставяме в хладилник да стегне – малко повече от час ми отне.

Заливка – Разтваряме желатина в малко вода, загряваме го на водна баня или слаб огън и прибавяме сока при постоянно бъркане. Като поизстине заливаме отгоре внимателно стегнатото /желирано/ мляко. Прибираме на студено в хладилника за 3-4 часа. Готово!

Добър апетит!

1 коментар: