Продукти:
БЛАТ
-
2 бр. яйца, 1/2 ч.ч. захар, 2/3 ч.ч.
брашно, 1 ванилия, 180 мл сок от компот от кайсии /праскови/ и 1ч.л. с връх
бакпулвер.
КРЕМ: 2
кофички кисело мляко – общо 800 г, 2 пакетчета желатин, 1ч.ч. / 200мл / захар,
плодове 200 г череши- без костилки, 200 г нарязани и обелени узрели кайсии.
ЗАЛИВКА:
250
мл сок от компот от кайсии /череши/, 5 г желатин.
Начин
на приготвяне:
Блат -
Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно се
прибавя брашното, в което предварително се смесва бакпулвера. Пече се около 20-25
мин. на 180 градуса предварително загрята фурна /в тавичка с диаметър 26-28 см
с падащи стени/ . След изпичане – се сиропира докато е горещ със студен сок от
компот кайсия.
Крем
/пълнеж/ -Използваме кисело мляко - по едно 2% и 3.2% . Разбиваме ги с телена
бъркалка, заедно със захарта. Млеката ги затопляме по 30 сек в микровълновата
фурна.
Накисваме желатина в 120 мл студена вода, после на водна
баня го разтапяме и прибавяме на тънка струйка разбитото кисело. Отнемаме от
огъня, оставяме да изстине около 60 сек и прибавяме нарязаните кайсии и цели
череши /без костилки/. Заливаме блата и оставяме в хладилник да стегне –
малко повече от час ми отне.
Заливка –
Разтваряме желатина в малко вода, загряваме го на водна баня или слаб огън и
прибавяме сока при постоянно бъркане. Като поизстине заливаме отгоре внимателно стегнатото /желирано/
мляко. Прибираме на студено в хладилника за 3-4 часа. Готово!
Добър
апетит!
Свежо!
ОтговорИзтриване