неделя, 28 февруари 2016 г.

Картофени питки на фурна

 
Продукти: 1 кг картофи, 100 г сирене, 9 с.л. с връх брашно, 2 яйца, 1 връзка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 ч.л. стрита суха чубрица, 1 с.л нарязан пресен магданоз, 1 с.л. нарязан пресен джоджен, 2 с.л. разтопено краве масло, сол на вкус – 1ч.л..
1 яйце + няколко капки растително масло, смлян червен пипер.


Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Обелваме и настъргваме на ренде, когато изстинат напълно. Сиренето също настъргваме на ренде. Нарязаният лук, чесън, две яйца и две супени лъжици краве масло пасираме и прибавяме към картофите. Добавяме сол на вкус, подправките и омесваме добре. Оставяме обърканата смес 1 час да престои на хладно.
Слагаме към картофената смес 9 с.л. с връх брашно. Омесваме добре. С намаслени ръце оформяме 6 питки - диаметър 17-18 см и дебелина около 0.6 см . Слагаме в тава застлана с готварска хартия, намазваме с разбитото яйце. Можем да поръсим с малко червен пипер. и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса , 15 мин. Обръщаме с помощта на "лопатки", намазваме с останалата част от разбитото яйце и още 15 мин. печем. Изваждаме като изстинат от тавата.
Поднесете с айран или кисело мляко.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар