вторник, 23 февруари 2016 г.

Ориз със свинско месо, яйца и зеленчуци


Вчера реших да си направя една любима рецепта с ориз. Но се оказа, че нямам всички продукти за нея. И както често се случва, използвах наличните от хладилника и се получи нещо много вкусно. Казват, че българите сме царе от нищо да направим нещо. J

Необходими продукти: 1 ч. ч. ориз /200 мл/, 120 г замразен китайски микс - купувате готов от магазина, 80 г зелен грах – консерва или замразен, 350 г прясно крехко свинско месо, 2 бр. яйца, 2 стръка зелен лук, 1 стрък пресен чесън, само стеблото, без листата, 1/2 червена чушка, сладка,  50 мл бяло вино и 50 мл вода.
90 мл растително масло - олио.
2 с. л. бял соев сос и по желание малко смлян чер пипер

Начин на приготвяне 
1. Кипваме ориза с 2 ч. ч. вода в съд с дебело дъно, намаляваме огъня до най-ниската степен и оставяме така ориза докато поеме водата, като го захлупваме- отнема около 15-20 мин.
2. Слагаме заедно зеленчуците от китайския микс и граха на гевгир /цедка/ да се размразят на стайна температура.

3. В дълбок тиган с дебело дъно загряваме половината от растителното масло, запържвамe за около 10-12 мин. ситно нарязаното /на малки парчета/ свинско месо. След това добавяме водата и виното и оставяме на слаб огън, под похлупак около 15-20 мин. да къкри /може да отнеме повече или по малко време в зависимост на какви парчета сте нарязали месото/. Изваждаме с решетъчна лъжица всичко и оставяме да се оцеди.
4. Запържваме за около минута нарязаните на дребно зеленчуци в 1 с. л. олио и изваждаме.
5. Слагаме в същата мазнина /можем да добавим още малко/ двете разбитите яйца. Пържим ги докато стегнат отдолу и с дървена лопатка ги разкъсваме и изваждаме. Забърсваме тигана.
6. Загряваме останалото масло, прибавяме ориза и пържим около 2 мин., след което прибавяме месото, зеленчуците /запържените, грахът и от китайският микс/, разкъсаните яйца и 2 с.л. соев сос. Всичко се запържва още около минута - минута и половина. Сервира се топло.

Ако ви е безсолно можете да поръсите с малко сол. Добавете и смлян черен /бял/ пипер.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар